Централната избирателна комисия обяви процедурата по договаряне и без предварително обявление на обществената поръчка за изработка на хартиените бюлетини и изработката на ролките за машинното гласуване за изборите две в едно на 9 юни, предаде БНР. Печатницата на БНБ по Изборен кодекс има изключителните права по отпечатването на бюлетините и ролките хартия за устройствата.

За двете позиции по поръчката ще са необходими около 5 милиона лева с ДДС.

Печатницата на БНБ ще трябва да изработи бюлетините за двата вида избори както за страната, така и за чужбина. За страната и за вота за депутати бюлетината е различна за всеки изборен район.

Общото прогнозно количество е 13 160 000. Конкретният брой за всеки вид избор е съобразно заявените тиражи от РИК.

Единичната цена на бюлетина е 26 стотинки без ДДС или общо 3 421 600 лева без данъка, за всички необходими.


ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за изборите (СНИМКИ)

Освен това печатницата трябва да изработи и прогнозно 40 000 броя ролки със специализирана хартия за отпечатването на бюлетините от машините , прогнозната цена на 1 ролка е 13,90 лева без ДДС или 556 000 лева за цялото количество. Парите са предвидени по План сметката за изборите, а сроковете за двете обособени позиции са кратки, подчерта секретарят на ЦИК Севинч Солакова. 

"До 6 юни тази година в страната за бюлетините и за ролките за двата вида избори и, съответно, до 26 май на хартиените бюлетини, съответно на ролките, в МВнР за секциите извън страната".

Печатницата вече разполага и с необходимата за ролките машина. 

"Получихме информация за доставената машина и успешното стартиране на нейната работа за изработка на ролката с изискуемата от производителя на машините размер на шпулата".

Още една обществена поръчка обяви ЦИК - тази за обработката на протоколите на секционните комисии в Районните комисии и в ЦИК. Прогнозната цена по тази обществена поръчка е 7 200 000 лева без ДДС. С държавната фирмата, която по закон обработва данните – "Информационно обслужване", ще се преговаря в понеделник.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня