/ iStock/Getty Images
С тържествен ритуал и отслужване на благодарствен молебен Ямбол отбеляза 144-та годишнина от Освобождението си от османските поробители.

Монтират радари за контрол на скоростта по основни улици в Ямбол

Паметта на героите беше почетена с поднасяне на венци и цветя и едноминутно мълчание пред Паметника на загиналите за националното освобождение срещу Военния клуб.

В церемонията участваха представителна военна част от Ямболския гарнизон, представители на държавната и местна власт, на културните институции и граждани. Възстановчици от клубовете "Традиция" в Ямбол и Нова Загора пресъздадоха посрещането на руските освободителни войски в града.

Прозвучаха патриотични мелодии в изпълнение на Ямболския духов оркестър и вокалната група за руски песни "Пятница 13". "В днешния ден, когато Ямбол отбелязва Освобождението си от петвековното робство, е време да си спомним за саможертвата и героизма на нашите предци и руските освободители, както и че свободата не ни е дадена даром.

Трябва да помним уроците на историята, да ги предаваме на нашите деца и внуци, а ние гражданите на Ямбол да сме единни и заедно в делата си", каза в словото си кметът Валентин Ревански.

"Освобождението на Ямбол на 17 януари 1878 г. е предхождано от погроми в града от изтеглящите се безредно османски войски, които вече са разбити при боевете на Шипка и Шейново. Дните преди освобождението на града остават в историята като "петте дни на ужаса", припомни директорът на Регионалния исторически музей д-р Стефан Бакърджиев.

"През града преминава 10-хилядна турска армия, която го опожарява, мародерства и разграбва домовете на хората. Част от хората успяват да се укрият в местността Ормана и на Зайчи връх.

Любопитен факт е, че руските казаци почти успяват да преминат през целия град и чак тогава се появяват уплашените ямболци, които са останали в града, скрити в къщите си.

Пилон с националния флаг е монтиран на един от входовете на Ямбол

Първите руски войници от 23-ти Донско-казашки полк, предвождани от полковник Николай Яковлевич Бакланов, са посрещнати на мястото, където сега е Общинският детски комплекс", разказа пред БТА д-р Бакърджиев.

По повод Освобождението на Ямбол днес в културно-информационния център "Безистена" беше открита гостуващата изложба "Командирите на Българското опълчение" от фонда на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

"Експозицията представя както руските офицери, така и личния офицерски състав на българското опълчение. Изложбата ще остане в Ямбол до средата на април", каза за директорът на Националния парк-музей д-р Чавдар Ангелов.
БТА