Приет е проектът на държавния план - прием за учебната 2015-2016 г. в област Видин
Приет е проектът на държавния план - прием за учебната 2015-2016 г. в област Видин / Областна администрация Видин

Комисията по заетост към Областния съвет за развитие обсъди и съгласува предложенията за държавния план - прием за учебната 2015-2016 г., направени от училищата в област Видин. Заседанието се проведе днес под председателството на заместник областния управител Огнян Ценков.

В плана за следващата учебна година са предвидени 13 профилирани паралелки и 7 професионални паралелки за приема на ученици след 7-ми клас в училищата на територията на община Видин. Това посочи в презентацията си пред комисията Марийка Василева, директор на Регионалния инспекторат по образованието (РИО).

От видинските училища предлагат на завършилите 8-ми клас да продължат професионалното си образование в 10 паралелки дневна форма на обучение, 4 паралелки - задочна форма и 2 паралелки - за придобиване на първа степен професионална квалификация. В това число попада и паралелката, в която Помощно училище „Д-р Петър Берон" предлага на учениците си със специални образователни потребности двугодишно професионално обучение след 8-ми клас. Основно училище „Епископ Софроний Врачански", в което преобладават учениците от ромски произход, предлага на завършилите 6-ти клас да продължат образованието си в професионална паралелка с 3-годишен срок на обучение.

На учениците след 7-ми клас СОУ „Христо Ботев" в гр. Белоградчик ще предложи прием в паралелка с чуждоезиков профил. Осем са паралелките, които ще приемат ученици след завършено основно образование в училищата на територията на 6 общини: Белоградчик, Брегово, Димово, Кула, Ново село и Ружинци. За първи път СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в с. Ново село ще въведе професионална паралелка по професия „Куриер", специалност „Логистика на товари и услуги". Предложението се подкрепя от РИО - Видин, заради очаквания положителен ефект от включването в обучението на деца, лишени от родителска грижа, които се отглеждат в социалните центрове в Ново село.

От РИО - Видин изчисляват, че при оптималната численост от 26 ученици в клас, около 21 деца няма да достигнат, за да се реализират предложените паралелки за приема след 8-ми клас.

„Подготвили сме един балансиран план, съобразявайки се с реализирания прием на учениците в предходните години", коментира Марийка Василева, като отбеляза, че окончателно той ще бъде утвърден от Министерството на образованието и науката.

Училищната мрежа в област Видин включва 37 училища. В момента общият брой на учениците в 7-ми клас е 801, с 22-ма по-малко в сравнение с предходната учебна година. Броят на учащите в 8-ми клас се е запазил - 343-ма ученици.