Нови 30 години може да работи 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“
Нови 30 години може да работи 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ / netinfo

Срокът на експлоатация на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде удължен с още 30 години. Заключителните документи по обследването на блока бяха подписани днес на официална церемония в българската атомна централа. Предавателния протокол подписаха изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев и генералният директор на АО „Русатом Сервис“ Евгений Салков в присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова и зам. генералния директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом“ Кирил Комаров.

Резултатите от проведените в рамките на проекта изследвания показаха, че обследваното оборудване, строителните конструкции и системи се намират в работоспособно състояние и, отчитайки съществуващата система за техническо обслужване и ремонт, могат безопасно да бъдат експлоатирани до 2047 г. при условие, че се извършат дейностите по управление на ресурсните характеристики.

Министър Петкова подчерта, че благодарение на отличното сътрудничество между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума АО „Русатом Сервис“ - АО „Концерн Росенергоатом“ - Electricite de France българското правителство изпълнява успешно един от основните си приоритети в енергийния сектор, а именно - продължаване срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на атомната централа.“ Запазването на капацитета на АЕЦ „Козлодуй“ ще гарантира устойчивостта на българската енергийна система“, каза министър Петкова и допълни, че атомната ни централа осигурява 33 % от електро потреблението в страната. На свой ред Кирил Комаров обяви, че са наясно с важността на проекта за България и се радват, че могат да дадат своя принос за осигуряване на енергийната стабилност на страната.

Нови 30 години може да работи 5-ти блок на АЕЦ Козлодуй
netinfo

 

 

Двамата коментираха и добрата работа на специално създадената съвместна група за решаване на проблема с произведеното за АЕЦ „Белене“ оборудване и парите, които България трябва да плати съгласно решението на Международния търговски арбитраж. Според министър Петкова 4 от общо 7-ге искания на България за корекции на определените лихви са приети от арбитража, а намерението на страната ни е цялата сума да бъде платена до средата на месец декември, тази година. Всеки ден забавяне струва на България 167 хил.евро.