задушница
задушница / Дарик архив
В съботата преди големия християнски празник Петдесятница е Черешова задушница. В този ден във всички православни храмове се отслужват панихиди за починалите наши близки. Техните имена се записват предварително и се четат по време на богослужението от свещениците. С молитвите си свещенослужителите и хората в храма измолват от Бога прошка на греховете за отминалите от този свят, защото телесната смърт не прекъсва единството между вярващите. Християните вярват, че молитвите променят състоянието на душите на техните близки – ако са в ада те получават временно облекчение и “глътка въздух” в тежкото си положение, а ако са в рая чуват молитвите и те от своя страна се молят на Бога да помага и закриля техните близки.
Именно промяната в състоянието на починалите, които вече нищо не могат да направят за себе си, е и в основата на храната, раздавана на панихидите. И не случайно народът ни нарича тези раздавки “За Бог да прости”, защото те са точно за това – за да прости Бог неизповяданите и неразкаяните грехове на нашите близки. Проявявайки милост към гладните, ние просим от Господа милост за душите на починалите. 
 
Много често сред хората се водят спорове какво точно трябва да се занесе в храма за панихидите или на гроба. Най-често се казва, че това са храни, които е обичал починалият. Църквата казва, че е нужно само червено вино, сварено и подправено жито, хляб и мед. Всички тези храни не са избрани случайно – те са символични. Червеното вино е символ на пролятата кръв Христова за опрощаването на греховете ни. Житото и хлябът символизират възкресението – както житото умира, за да “възкръсне” в житния клас и след това в хляба, така и ние вярваме в написаното в Библията, че и починалите в Христа Бог ще възкреси. Всичко останало, което ще занесем е по наше желание и не е задължително. В България е прието на тази голяма задушница, която е преди Петдесятница, да се носят череши, защото това е един от първите плодове, узрял по това време. От там и задушницата носи името Черешова.
 
По повод Черешова Задушница във Враца всички тролейбуси ще се движат до спирка „Химко“. След това автобус, с учестен график, ще извозва пътниците от спирката на бившия химически комбинат до новия гробищен парк.