В Елена връчиха наградата Стоян Михайловски на Георги Господинов
В Елена връчиха наградата Стоян Михайловски на Георги Господинов / снимки: Пресцентър/ Община Елена

Писателят, поетът, драматургът и общественик Георги Господинов бе удостоен с литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски” за философско-морализаторска и религиозна поезия и проза” за 2015 г. Отличието му бе връчено на 7 януари на тържествено честване в Елена по повод 159 години от рождението на големия български писател и общественик Стоян Михайловски.

Наградата на Георги Господинов бе поднесена лично от кмета инж. Дилян Млъзев. Решението на Общинския съвет в Елена за удостояването на Георги Господинов с литературната награда прочете председателят Валентин Гуцов. Венeц и цветя в памет на Стоян Михайловски бяха поднесени на паметника на бележития еленчанин в центъра на града.

Като писател Георги Господинов дебютира с „Естествен роман“, който веднага е забелязан и получава Специалната награда на конкурса „Развитие“ (за ръкопис на роман), и е издаден в седем издания на български. Това е най-превежданата българска книга след 1989 г. Преведен е на 21 езика и получава положителна оценка от уважавани чужди литературни издания. Вторият роман „Физика на тъгата“ (2012 г.) през 2013 г. печели наградата „Български роман на годината“ на Националния дарителски фонд „13 века България“, а през 2014 г. е номиниран за четири международни награди.

Пиесата му „D.J“ (съкращение от Дон Жуан) печели годишната награда „Икар“ за най-добър български драматургичен текст за 2004 г. През 2005 г. става носител на наградата „Аполон Токсофорос“ връчвана на Празниците на изкуствата „Аполония“ в град Созопол за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

С почетен знак „Стоян Михайловски“ се награждават български писатели и публицисти с безспорни постижения в областта на сатирата, философско-морализаторската и религиозна поезия и проза. Пръв носител на наградата е проф. д-р Иван Славов през 2001 г. През 2002 г. почетният знак е връчен на редакцията на в. "Стършел", а през 2003 г. е удостоен писателят Георги Данаилов. През изминалата 2014 г. с отличието бе награден поетът и драматург Стефан Цанев.