В малкото великотърновско село Правда резултатът от пандемията е липсата на личен лекар, предава NOVA. Близо 600 са жителите, на които им се налага да пътуват до съседния град Горна Оряховица, за да получат здравни грижи. 

Видинската областна болница е на ръба на оцеляването

Според кмета Венета Василева мнозина млади пътуват до съседния град, но преди години е имало личен лекар, който е извършвал първични прегледи и обикновени манипулации.

"Всичко започна с пандемията, когато възрастните хора или спряха да ходят на лекар, или го правеха много по-рядко. След това личният лекар, който обслужва населението в селото, се опита да възстанови посещенията, но беше безсмислено. Много млади хора направиха избор да не използват услугите му. Хубаво е, че се запазиха профилактичните прегледи, за които няколко пъти в годината медицинска лаборатория взема на място кръв", заяви тя.

По думите ѝ най-трудноподвижните хора се посещават в домовете им в кампаниите за профилактичните прегледи. "Нямаме възрастни хора, които не са обгрижвани от роднини или познати. При определен брой пациенти личните лекари трябва да бъдат задължени да открият кабинет в конкретното населено място", смята Василева.

NOVA