Откриха барелеф на Васил Левски в Самоводене
Откриха барелеф на Васил Левски в Самоводене / Дарик нюз
Откриха барелеф на Васил Левски в Самоводене
55324
Откриха барелеф на Васил Левски в Самоводене
  • Откриха барелеф на Васил Левски в Самоводене

Барелеф на Васил Левски върху гранит от каменоломните, от които е изграден древният римски град Никополис ад Иструм, откриха днес в Самоводене. В церемонията на площада, носещ името на Апостола, се включиха заместник- кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, бригаден генерал Цветан Харизанов- началник на НВУ „Васил Левски", доц. Петко Петков- зам.ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и кметът на Самоведене Николай Милаковски.

„Все още заветите на Левски не са напълно осъществени. Все още е валидна неговата максима, че всичко се състои в нашите задружни сили. Все още е вярна целта, която той така лаконично постави пред нас. Наше българско да блести като ярка звезда на европейския небосклон", каза в словото си доц. Петков, който е и зам. председател на комитета „В. Левски" във В. Търново.

Повече от словото му в звуковия файл.

Паметникът е дело на инициативен комитет, с председател Христо Тенджерков, създаден преди пет години. Изключително активно за осъществяването на идеята са работили полковникът от запаса Иван Хинов и историкът Петър Станев, както и останалите около двайсет членове на комитета.
Автор на проекта за барелефа и негов изпълнител от бял врачански камък е Чавдар Велчев- преподавател във ВТУ. Самият скулптурен портрет е с естествени размери и е изработен за четири месеца.

1 800 лв. са събраните средства за паметника, а самоводчани са вложили и много безвъзмезден труд. Със съществен принос е и кметът на старата столица Даниел Панов. Докторът на историческите науки Петър Станев обясни, че още през 1870 г. Левски е основал революционен комитет в Самоводене. През 1938 г. тогавашният кмет на селото Крушев кръщава площада на името на Апостола. Идеята за паметник се е родила преди 31 години.