България има нужда от безопасна ядрена енергия, смята великотърновски професор
България има нужда от безопасна ядрена енергия, смята великотърновски професор / снимки: Sofia Photo Agency
България има нужда от безопасна ядрена енергия, смята великотърновски професор
40981
България има нужда от безопасна ядрена енергия, смята великотърновски професор
  • България има нужда от безопасна ядрена енергия, смята великотърновски професор

Българската армия бе наясно със ситуацията, предизвикана от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил, и взе необходимите мерки за опазване на здравето на военнослужещите, каза за Дарик радио проф. полк. Михаил Харалампиев.

Преди 25 години на 26 април в 01.23 ч. местно време четвърти реактор на атомната централа в Чернобил избухна при проверка на безопасността и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на най- малко 200 ядрени бомби, като тази пусната в края на Втората световна война от американците над японския град Хирошима. Стотици хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в най- засегнатите зони в Украйна, Беларус и Западна Русия, а радиация облъчи и голяма част от Европа.

По онова време проф. Харалампиев е бил началник на катедра „Ядрена, химическа и биологична безопасност" в НВУ „В. Левски". Според него тогава ежедневно се е измервал радиационния фон и данните за повишаването му веднага се били докладвани от дежурните офицери. Още в началото на май преди 25 години е издадена заповед за контрол на хранителните продукти, които са се внасяли в поделенията. В лабораториите за дозиметрия и радиозащита са били измервани нивата на радионуклидите в зеленчуците и месото.

Месото предварително се е обезкостявало, тъй като в костите се отлага опасния елемент „Стронции- 90", след което водата от варенето се е изхвърляла, заради друг елемент- „Цезии- 137".

Повече за причините за инцидента в Чернобил, безопасността на ядрените централи и полемиката около АЕЦ Белене, чуйте от проф. Михаил Харалампиев, който и в момента преподава екология, химия и защита на населението от бедствия и аварии в НВУ „В. Левски".

Как се стига до аварията в Чернобил е първият въпрос към него - чуйте звуковия файл.