Дребеният и среден бизнес страдат след въвеждането на забраната за пушене в заведенията, но в дългосрочен план тя е позитивно нещо, защото помага на повече млади хора да започнат да пушат. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Георги Найденов. Според него, ако се направи подобно маркетингово проучване защо хората не ходят по заведения да харчат пари, вероятно по-голямата част ще отговорят, че вече нямат такива средства, а не защото не се пуши. Цигареното вето наистина намалявало оборотите, но до известна степен било малкото оправдание, смята Найденов.
Г-н Найденов Какво е становището за Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите около новите вълнения покрай Закона за пушенето на обществени места?
Не сме се събирали по този повод, мога да споделя само лични виждания. Въпросът има няколко подтеми. Първата е, че забраната има въздействие върху оборитите в заведенията за хранене и малкият бизнес страда. Другата тема е етична – една такава забрана в дългосрочен план е позитивно нещо, защото помага на повече млади хора да започнат да пушат. Тези два фактора се сблъскват. Това, което забелязвам е, че въпросът се политизира.
Законът за пушенето ли трябва да е сред първите приоритети на новия парламент? Има такива критики, че не това е най-големият проблем на държавата.
Ако преди 15 години някой ми беше казал, че това ще е основният въпрос на българските гражданите – да пушим или не, докато се храним – щях да му се изсмея. Но в съвремието, в което живеем, за съжаление някои хора смятат, че това е основният въпрос. И тъй като бизнесът е в тежко състояние, може би въпросът малко се преекспонира.
Може ли да кажете конкретни данни за Варна – колко са спаднали оборотите, колко заведения са фалирали след въвеждане на забраната?
Нямам конкретни данни и ако спомена нещо, няма да е точно.
Този спад и тези фалити обаче само на цигареното вето ли се дължат. И ако то падне – бизнесът ще цъфне и ще върже ли, образно казано.
Въпросът е много точен. Аз не съм видял нито едно реално проучване колко процента от спада се дължи на това, че не се пуши в заведенията. Ако се направи подобно маркетингово проучване защо хората не ходят по заведения да харчат пари, вероятно по-голямата част ще отговорят, че вече нямат такива средства, а не защото не се пуши.
Т.е. не можем да обясняваме всичко със забраната?
Колегите са прави, това наистина им пречи на оборотите. Но до известна степен е малкото оправдание. Ако забраната се спазва навсякъде, пак ще има ресторанти, които са добре и които са не толкова.
Има ли ефект от сегашния закон – спазва ли се навсякъде и контролира ли се спазването му?
Доколкото знам, се контролира, чува се за санкции тук-там. Друг е въпросът дали беше времето и мястото за въвеждане на пълната забрана при положение, че не във всички европейски държави я има. Но пък при положение, че е въведена и сега се върви към отменянето й – малко се притеснявам от това, което нашите деца гледат в момента. Те не казват нищо, но какъв пример им даваме.
Има предложение спорът да се реши с референдум. Първо, това обществен проблем за референдум ли е, и второ, ако се стигне до референдум – как би трябвало да бъде формулиран въпросът?
Самият факт, че този въпрос е основният пред българина, ме смущава. Има много по-сериозни неща за решаване в държавата.
Разумен компромис ли е различните заведения да плащат различни данъци, като тези за непушачи имат облекчения, както и клиентите пушачи да плащат надценка върху сметката си?
Това не е решение, а ново разделение, което ще доведе до нови проблеми. Тук трябва да се разгледа въпросът и от гледната точка на служителите в заведения, в които се пуши.
Привържениците на пълната забрана изтъкват, че ако режимът бъде либерализиран, ако заведенията могат сами да избират дали в тях може да се пуши в обособени зали, то всички ще направят такива. Преди въвеждането на пълната забрана, аз почти не се сещам за заведения за непушачи във Варна.
И аз не се сещам.
Сега обаче, след като малко или много клиентите свикнаха в заведенията да не се пуши, ако пълната забрана отпадне, смятате ли, че заведенията изцяло за непушачи ще станат повече в сравнение с преди година, когато влезе законът?
Предполагам, че така ще стане. Има заведения, чиито клиенти са майки с деца, но това, което се забелязва от практиката, е, че една компания се съобразява с пушачите, когато тръгне на заведение.
Вие самият пушач ли сте?
Аз съм по средата на процеса. Когато съм на работа не нося цигари. Сутрин с кафето и вечер понякога пуша.
Ако се абстрахирате от поста, който заемате, от бранша, в който работите, и от всички ефекти върху бизнеса – като клиент какви заведения предпочитате?
В ресторант бих предпочел да не се пуши. Но в нощните заведения е по-разумно да има помещения за пушачи, за да не бъдат дискриминирани.