Вход на половин цена за рождения ден на Аквариума
Вход на половин цена за рождения ден на Аквариума / Дарик Варна, архив

На 17 юли Институтът по рибни ресурси с Аквариум - Варна чества своя осемдесет и първи рожден ден. По този повод входът за посетители в Аквариума днес ще е на половин цена.

По случай годишнината, Исторически музей - Тутракан гостува с изложба "Гигантските риби по поречието на река Дунав", състояща се от 28 табла с цветни и чернобели архивни фотоси. Фотографиите показват, че Дунав може да си съперничи с гигантите, улавяни в океаните и винаги е била отделна вселена, която крие в своите тихи и спокойни води праисторическите чудовища гиганти - моруните.

Освен гостуващата изложба, посетителите ще могат да видят и традиционната експозиция на черноморски и екзотични видове обитатели. В залите на музея са изложени 74 аквариума, половината от които представят черноморски, а останалата половина - екзотични морски видове. В експозиционните зали могат да се видят препарирани представители от Световния океан, да се проследи миграцията на рибите, нагледно да се разгледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море. Интересни са многобройните видове рапани, миди, водорасли и микроорганизми.

Библиотеката на Аквариума разполага с повече от 30 000 научни и специализирани книги, учебници, периодични издания в областта на морската биология, хидрохимия, океанография, ихтиология, рибарство и рибна индустрия, марикултури, акваристика и др. Библиотеката пази уникални стари книги и карти, публикувани през 19 век.

Аквариумът във Варна е създаден по идея на цар Фердинанд, след негово посещение в Неаполската зоологическа градина. Сградата е построена за периода 1906-1911 г. Заради войните в началото на ХХ век обаче откриването на аквариума се забавя. След края на Първата световна война през 1918 г. зданието е било използвано последователно от войскови части до 1920 г., от Машинното училище до 1922 г. и от Рибарското училище до 1930 г. През 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция.