Условни присъди и глоби за младежи, държали марихуана
Условни присъди и глоби за младежи, държали марихуана / снимка: Дарик Варна, архив

За опит за придобиване на марихуана и за държане на наркотично вещество, Районен съд - Варна наложи различни наказания и глоби на подсъдимите по делото – 24-годишните К. Георгиев и К. Михов. Делото бе внесено за разглеждане в края на миналата година с обвинителен акт срещу подсъдимите по две обвинения - за направен опит в съучастие да придобият общо 9 стръка с марихуана, с общо нетно тегло 2575 грама и на стойност 15 450 лева, както и за установени маловажни случаи на държане на наркотик – съответно кокаин и марихуана.

Двамата подсъдими са от Варна. В началото на август миналата година Георгиев забелязал при разходка в района на вилната зона над Военна болница запустяло място, където в саксии, заровени в земята, били засадени стръкове марихуана. Растенията били почти готови за прибиране. На 8 август миналата година Георгиев и Михов отишли до село Каменар и наели двама души срещу обещано заплащане от по 50 лв. за обиране на растенията. Подсъдимите закарали наемниците до землището и им обяснили по коя пътека да стигнат до мястото, където ще ги чакат с автомобил. Следобед на тази дата, при сформирана полицейска засада в района, където се отглеждала марихуаната, бил задържан единият от наемните работници. На другия ден, при обиск в дома на Георгиев било открито малко количество кокаин (на стойност 10 лв.), а в управлявания от Михов автомобил – пликче с марихуана на стойност 2,46 лв.

24-годишните младежи са с чисто съдебно минало. В съдебна зала днес те и защитниците им постигнаха споразумение с прокуратурата, което бе одобрено от съда. За всяко от деянията бяха определени отделни наказания, като след групиране ВРС наложи на подсъдимите да изтърпят най-тежките от тях. К.Георгиев получи 11 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 200 лева. Другият подсъдим – К.Михов  бе осъден на 9 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, както и 100 лева глоба. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.