Уникални за България клиники откриха в Св. Марина
Уникални за България клиники откриха в Св. Марина / Sofia Photo Agency, архив

Варна вече разполага с революционни за България клиники – със съвременно оборудване, което напълно отговаря на всички европейски стандарти. В университетската болница „Св. Марина”, която тази година празнува 25-годишен юбилей, бе открита реконструираните и модернизирани клиники по ортопедия и травматология, по неврохирургия, по вътрешни болести и по нефрология. Лентата бе прерязана от министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който изтъкна, че лечебното заведение ще развива новите методи, като ползва и чуждия опит. „Ние няма да изпращаме пациенти в чужбина, а ще идват лекари отвън, които ще учат нашите специалисти да работят. Целта ни е да покажем качество и в един момент пациенти от други държави да се лекуват в България”, каза министърът.

Основният ремонт е извършен за по-малко от 6 месеца, а инвестицията възлиза на над 6,5 млн. лева собствени средства на варненската болница. Около 2,5 млн. лева е „глътнало” отделението по неврохирургия, най-модерното в България, което разполага с последно поколение апаратура. „Вече имаме безкрайно модерна апаратура, която ни позволява да бъдем минимално инвазивни и максимално ефективни. Да сме прецизни в локализацията на патологията и да отстраним само променените тъкани”, каза д-р Явор Енчев, началник на отделението. Клиниката разполага и с микроскоп, единствен в България. „И в Германия точно тези мискроскопи се броят на пръсти, независимо че са германско производство”, обясни специалистът.

Уникално за страната ни е и отделението по ортопедия и травматология. Клиниката реазполага с целия инструментариум за имплантиране на всички видове изкуствени стави. Вече е поставена първата тазобедрена става, а другия месец е планирано имплантиране на колянна става, каза д-р Калин Михов, шеф на отделението. „Досега в болницата нямаше възможност за такива операции, защото нямаше клиника с подобаващата стерилност и нужната хигиена”, обясни д-р Михов. Той допълни, че лечебното заведение ще направи всичко възможно в клиниката да се поставят и индивидуално проектирани според анатомията и костната структура на пациента тазобедрена става, каквато например има Златко Янков.

Клиниката по нефрология, диализа и токсикология пък е единствената, която предлага комплексен подход, обясни началникът доц. Валентин Икономов. „Това, което имат нужда бъбречноболните от района, за който „Св. Марина” отговаря, тук се предлага, с което цикълът се затваря”, изтъкна доцентът. По думите му техниката за подготовка на водата, което е едно от основните неща в хемодиализата, е над европейското ниво по стандарти.

От месец и половина клиниката работи и с нови апарати за хемодиализа, а всеки месец през центъра за спешна диализа се лекуват около 200 души.

От 2009 година в клиниката се извършва бъбречна трансплантация от жив донор. До момента трансплантираните в „Св. Марина” са седем души. В диспансера специалистите наблюдават общо 15 пациенти, които освен във Варна са претърпели трансплантации в София и в чужбина. Чакащите са около 30 души, а трима пациенти в момента са напълно готови за трансплантация, уточни доц. Икономов.