Топла пролет и хладно лято прогнозираха синоптиците на своя празник
Топла пролет и хладно лято прогнозираха синоптиците на своя празник / netinfo
Топла пролет и хладно лято прогнозираха синоптиците в деня на професионалния си празник. Под егидата на кмета Кирил Йорданов и на областния управител Петър Кандиларов днес в общината се разигра истинско метеошоу, посветено на темата за глобалното затопляне. На достъпен език синоптиците обясняваха на широката аудитория как глобалното затопляне влияе върху другите елементи на климата.

***

На синьото небе зее огромна озонова дупка, белите ледени шапки по върховете на планините се топят, текват буйни реки, развихрят се опустошителни бури и урагани. И всичко това заради глобалното затопляне. Мисията на синоптика днес не може да се ограничи само до прогнозиране на времето, той трябва да възпитава обществото как да опазва природата. Има ли някаква формула за излизане от лабиринта на глобалното затопляне? Отговаря заместник-директорът на варненския филиал на Института по метеорология и хидрология Иван Иванов.

Иван Иванов: "Формулата е навлизането на съвременните технологии. Ние ги имаме, обаче не ги използваме. Казахме, че най-големите замърсители са топлоцентралите, многото автомобили, увеличеният брой на населението и потреблението на невъзобновяеми ресурси."

Репортер: Тоест, трябва да се намерят алтернативни енергоизточници, така ли?

Иван Иванов: "Да, те вече почти са открити, но трябва да намерим начин как да ги внедрим в инфраструктурата, защото очевидно е, че един градски транспорт със собствени ленти ще намали хилядите автомобили, които се движат, но те няма къде да ги построят тези ленти."

Освен метеоролози и природозащитници в зала "Пленарна" присъстваха и много ученици, загрижени за бъдещето на планетата Земя.

Гергана, 11-годишна: "Аз много харесвам природата, обаче ви моля от името на всички деца, които обичат природата, да я пазите чиста!"

Николета, 10-годишна: "И аз също много обичам природата, но ми става много мъчно, когато видя животни да измират по океаните и моретата."

Репортер: Какво мислиш за глобалното затопляне?

Николета: Глобалното затопляне може да доведе до разрушаване на Земята и то се дължи на озонавата дупка, която е заради непрекъснатото замърсяване на природата."

Само за 3 години, в периода 1999-2002, температурата във Варна е скочила с един градус, като най-горещо е било през 2001-ва. Повишаването на температурите отключва опасни атмосферни влияния. И тепърва ще осъзнаваме колко важна е работата на синоптиците. Позволява ли техническият ресурс на метеоролизите от филиала във Варна да правят точни прогнози - с този въпрос се обърнахме към синоптичката Вяра Рафайлова.

Вяра Рафайлова: "Точни, но в рамките на методиките, които засега се използват. Знаете, че уравненията на времето не са решени. Търсим ума, който да се занимае с проблема и да го реши в световен мащаб. Ние вече имаме сателитна информация, доста богата, разполагаме и с изображения от радиолокатора на Летище Варна и на Летище София. Това в известна степен ни помага. В интернет следим резултати от един център по дългосрочна прогноза във Великобритания и един център по дългосрочна прогноза в САЩ. Техните прогнози са за валежи около нормата и малко по-хладно лято."

Синоптиците празнуват на 23 март, защото преди 57 години на днешния ден е приета конвенцията на Световната метеорологична организация. През 1951 година към нея се присъединяват и българските метеоролози.

Честит празник!!!