Таксиметрови шофьори плашат с протести заради висок данък
Таксиметрови шофьори плашат с протести заради висок данък / Dariknews.bg, архив

Таксиметровите шофьори във Варна могат да организират спонтанни протести, ако трябва да плащат висок данък за превоз на пътници. Това предупредиха представители на бранша, които настояват неговият размер да е между 400 и 500 лева. Предложението на част от общинските съветници в морския град е налогът да е 850 лева за автомобил.

След измененията в Закона за местните данъци и такси от началото на следващата година общините сами ще определят налозите, които могат да бъдат в границите от 300 до 1000 лева.

Председателят на комисията по транспорт в местния парламент във Варна Добромир Джиков („Граждани и експерти и СДС") заяви, че новият данък замества всички други видове налози и обясни как е определен размерът му.

„При консултациите за определяне на минималните цени за таксиметров превоз беше залегнала заплата от 700 лева на шофьора. Като разделим 850 лева на 12 месеца се получава 70 лева, което e 10 % като подоходен данък”, коментира Джиков, който е и един от вносителите на предложението.

Според председателя на независимият синдикат „Авто-94” Димчо Иванов високият данък ще се отрази на тарифите. Той настоя за минималната ставка от 300 лева, като добави, че могат да отстъпят до 400 лева. В противен случай таксиметровите водачи във Варна ще излязат на протест заедно с колегите си от Бургас, където местната власт предлага ставка от 900 лева.

Такситата във Варна с най-високи данъци след Бургас

„Градът замира в последните години, защото хората нямат работа. Даже летният сезон беше много лош и хората не изкараха никакви пари. Себестойността на превоза за километър е 90 стотинки, а с минимална печалба – 1,20 лв. Ние работим много години под себестойността, за да държим ниски цени в полза на гражданите, върху които ще се отрази този данък”, каза пред съветници от комисията по транспорт Иванов.

Според данни от таксиметровия бранш дневният оборот на един шофьор е между 40 и 80 лева през зимните месеци и до 120 лева през летния сезон.

Максим Петков от Националния съюз на превозвачите също се обяви за минималния размер на налога. Според него високата ставка ще намали събираемостта. Той допусна, че много водачи могат да се регистрират в съседната община Аксаково.

Съветниците, които са вносители на предложението, изчисляват годишните постъпления в общинския бюджет на 1,6 млн. лв., тъй като броят на разрешителните за таксиметров превоз на територията на Варна е близо 1900.

Собственикът на таксиметрова компания Иван Михайлов смята, че общината ще има висока събираемост, ако налогът не надхвърля 500 лева.

Общинският съветник Димитър Карбов (НФСБ), който също е сред вносителите на предложението за 850 лева данък, допусна, че сумата вероятно ще бъде редуцирана. Според него обаче налог от 300 лева е прекалено малък за курортен град като Варна.

Окончателното решение ще бъде взето на заседание на местния парламент следващата седмица. Членовете на местния парламент ще разгледат предложението на своите колеги за данък от 850 лева, както и тези на „Авто-94” за 400 лева и на Иван Михайлов за 500 лева. Обмислят се и облекчения за собствениците на нови автомобили, които отговарят на екологичните норми.