Супермодерен онкологичен център ще заработи до 2 месеца във Варна
Супермодерен онкологичен център ще заработи до 2 месеца във Варна / Sofia Photo Agency, архив
Супермодерен онкологичен център ще заработи до 2 месеца във Варна
70443
Супермодерен онкологичен център ще заработи до 2 месеца във Варна
  • Супермодерен онкологичен център ще заработи до 2 месеца във Варна

Супермодерният онкологичен и лъчетерапевтичен център на болница „Св. Марина“ трябва да бъде открит до 7 април – Световния ден на здравето. Това каза пред Дарик шефът на лечебното заведение проф. Жанета Георгиева. „Сградата вече има Акт 15. Двата линейни ускорителя са доставени, предстои само да бъдат сглобени. Оборудването на центъра също е тук. Готвим се за прерязване на лентата до 7 април. Ако има някакво забавяне, то няма да е голямо“, обясни проф. Георгиева.

Обектът е на стойност 18 млн. лева, осигурени по европейски програми, и ще разполага не с два, както първоначално беше планирано, а с цели три линейни ускорителя. Първите два се очаква да заработят още през април, а третият, който е с радиохирургия – през есента на 2015 г.

„Линейните ускорители ще бъдат най-модерните в страната. Капацитетът на двата, с които вече разполагаме, е много голям – около 50-60 пациенти на ден на един уред. Но това е нещо, което ще се постигне в хода на работата. Предвижда се да покрием целия регион на Североизточна България“, каза проф. Георгиева.

Третият линеен ускорител е извън проекта по оперативна програма „Регионално развитие“. Има обявена обществена поръчка за него, като се очаква търгът скоро да приключи. Зададеният срок за тази апаратура е октомври 2015 г. „Нещата са в много напреднала фаза. След като стане ясно кой е победителят в обществената поръчка и какъв модел ще ни бъде доставен, ще започнем изграждането на третия бункер“, посочи проф. Георгиева.

Линейният ускорител с радиохирургия е вариант на кибернож от най-ново поколение. Апаратът служи за безкръвно третиране на някои видове тумори. „Този ускорител дава възможност за лечение, каквото до момента в България не се извършва. Пациентите пътуват в чужбина – главно в Турция, където на много високи цени се предлага такова лечение. С този линеен ускорител, който е по-добра модификация на киберножа, слагаме край на пътуването на хората за радиохирургия“, поясни специалистът.

Екипът, който ще работи с модерната техника, е добре обучен. „През последните две години инвестирахме изключително много в подготовката на лекарите. Шефът на отделението по лъчетерапия  мина специализации в Англия и в Швейцария. Останалите лъчетерапевти също се готвят в чужбина. И американската компания „Вариан“, производител на ускорителите, ще изпрати екип, който да обучи нашите специалисти“, допълни проф. Георгиева.

Варненската болница "Св. Марина" спечели през 2012 г. проект по Оперативна програма "Регионално развитие" за модерен онкологичен и лъчетерапевтичен център на стойност над 18 млн. лева. Тогавашният здравен министър в правителството на ГЕРБ Десислава Атанасова направи първа копка на строителството му, а лентата на новата придобивка трябваше да бъде прерязана на 1 юни 2013 г. Свлачище обаче забави откриването на центъра. Свличането на земни маси се активизира около мястото, на което се строяха бункерите за линейните ускорители.