Студенти по медицина ще оперират роботи в свръхмодерен симулационен център
Студенти по медицина ще оперират роботи в свръхмодерен симулационен център / МУ Варна
Студенти по медицина ще оперират роботи в свръхмодерен симулационен център
85353
Студенти по медицина ще оперират роботи в свръхмодерен симулационен център
  • Студенти по медицина ще оперират роботи в свръхмодерен симулационен център

Ръководството на Медицинския университет във Варна планира да изгради свръхмодерен симулационен център, в който студентите ще се обучават не върху пациенти, а върху роботи, които после ще им поставят оценка. За място е избран парцел между Факултета по дентална фармация и Колежа по медицина, а строителството и оборудването ще струват около 40 млн. лв. Финансирането може да стане чрез европейски фондове и собствени средства, разкри в студиото на Дарик Варна избраният за втори пореден мандат ректор на висшето учебно заведение  проф. д-р Красимир Иванов.

Необходимостта от подобен център идва от увеличения повече от два пъти брой  студентите през последните няколко години. В момента те са около 5000, като от тях 1200 са чужденците.

„Радваме се на авторитет в целия свят и затова имаме чуждестранни студенти от 43 държави, много от които са от страни в  ЕС като Великобритания и Германия. За първи път за едно място в български университет се борят по трима кандидати от чужбина. Очаквахме след първите две години те да продължат обучението си в своите държави, но те остават. Някои от тях могат да останат и да работят в България, което обаче зависи от това как се развива здравеопазването в България”, каза проф. Иванов.

Медицинският университет възнамерява да изгради още спортен комплекс на брега на Варненското езеро до Института по хидро- и аеродинамика, както и конгресен център с хотелска част в курорта „Златни пясъци”.

Според проф. Иванов, който е и председател на борда на директорите на болница „Св. Марина”, лекарите и лечебните заведения в морската столица са подготвени да реагират адекватно в случай на терористичен акт. Тази година за трети пореден път във Варна ще бъде организиран семинар по антитероризъм, който се провежда съвместно с посолството на Израел.

Качеството на българското здравеопазване се е повишило, смята проф. Иванов, според когото има необходимост да бъдат закривани болници.

„Не може населението да намалява заедно с броя медицинските специалисти, а в същото време броят на лечебните заведения да се увеличава. Здравеопазването ни е в пъти по-добро от преди 10 години, но никой не го казва и хората остават в впечатлението, че положението е апокалипсис, а то не е така”, добави проф. Иванов.

Ръководството на болница „Света Марина”, през която всеки ден минават 5000 души, има готов проект за изграждане на подземен и наземен паркинг с топла връзка с основната сграда. Реализацията му би струвала около 30 млн. лв., а в осигуряване на средствата трябва да участват и общините в Североизточна България, чиито жители обслужва лечебното заведение, завърши проф. Иванов.

Целият разговор е в звуковия файл.