Шефът на АЕЦ „Козлодуй”: Трябва да се предвиди терористично нападение със самолет
Шефът на АЕЦ „Козлодуй”: Трябва да се предвиди терористично нападение със самолет / Sofia Photo Agency, архив
Шефът на АЕЦ „Козлодуй”: Трябва да се предвиди терористично нападение със самолет
64496
Шефът на АЕЦ „Козлодуй”: Трябва да се предвиди терористично нападение със самолет
  • Шефът на АЕЦ „Козлодуй”: Трябва да се предвиди терористично нападение със самолет

Необходима е нова концепция за сигурността на АЕЦ „Козлодуй". В нея трябва да се предвиди и евентуално терористично нападение със самолет. Това заяви във Варна изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов.

Написването на нова концепция за сигурността е наложително предвид терористичния акт на бургаското летище миналото лято, както и проведените стрес тестове на ядрените реактори в Евросъюза, посочи Николов. Той добави, че трябва да се идентифицират проблемите в сектора за сигурност и съответно да се предприемат конкретни мерки за реакция при евентуална терористична атака по въздуха.

Нужна е актуализация и на държавната Енергийна стратегия, за да може да се заложи на конкретни проекти. В стратегията в момента са заложени 2000 мегавата нови мощности, които не могат да се реализират до 2020 г. по нито един от включените проекти, отбеляза още шефът на единствената ни атомна електроцентрала.

Във връзка с идеята за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене" Валентин Николов заяви, че държавата не може да задели ресурс, за да извърши строежа на АЕЦ „Белене", но като частен проектът винаги ще бъде актуален. „Докато има такъв проект, винаги ще се говори за него", смята Николов. Той разкри, че е „за" нови ядрени мощности, но те трябвало да са икономически издържани.

Изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй" има предимства пред строеж на АЕЦ „Белене" и те са наличната инфраструктура, обучените кадри, както и наличие на хранилище за отработеното гориво, посочи изпълнителният директор на централата. Според него 3-ти и 4-ти блок са били несправедливо затворени и трябва да заработят отново, тъй като в тях са вложени много средства за сигурността им.

Строежът на нови атомни реактори в Турция не обезсмисля изграждането на нови ядрени мощности у нас, категоричен бе Николов. Очакванията са южната ни съседка да се присъедини към европейската енергийна система ENTSO-E и да стане отворен пазар. Тогава нищо нямало да пречи на произведената у нас електроенергия да се конкурира на турския пазар.

Извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения е нов бизнес, който тепърва ще се развива. Страната ни трябва да заложи на този бизнес, защото в момента АЕЦ „Козлодуй" работи много добре като предприятие за радиоактивни отпадъци, каза още шефът на атомната електроцентрала.

По-рано днес изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" дискутира темата за ядрената енергетика и проблема със сигурността със студенти от Варненския свободен университет. Утре Николов ще се включи в започващия край Варна традиционен международен ядрен форум, организиран от сдружение „Булатом".