Русисти от 7 държави обменят опит във ВСУ
Русисти от 7 държави обменят опит във ВСУ / снимки: Варненски свободен университет

За пета поредна година Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" организира Лятна квалификационна школа по руски език. Използването на съвременни технологии в практиката на обучението е основната тема на международния форум в неговото юбилейно издание.

В рамките на пет дни висшето учебно заведение приема русисти от стария континент, като участниците са над 60 студенти от 7 държави - Украйна, Полша, Унгария, Латвия, Сърбия, Молдова и България. Традиционно интересът на младите хора към квалификационната школа е голям. По трима са средно кандидатите за едно място в школата, разкри пред Дарик доц. д-р Галина Шамонина, директор на Департамент „Чуждоезиково обучение" и ръководител на Руския център на Варненския свободен университет. Според доц. Шамонина това е един уникален проект, защото е единствената школа по методика на обучението по руски език в Европа въобще.

Повишаването на професионалната подготовка на младите хора на прага на тяхната реализация като учители по руски език тази година включва няколко майсторски класове. Акцент в програмата са съвременните методи и технологии в обучението - компютърни, театрални, технологии за поддържане на качеството и тестването, за изграждане на граматични навици по трудните теми на руската граматика.

Специално внимание е отделено на руската приказка в часовете по езика на Чехов и Достоевски. „Целта на майсторския клас е да представи приказката като елемент на руското национално съзнание и като ресурс, от който могат да бъдат извлечени специфичните национални културни емблеми. Чрез приказните сюжети и герои децата могат да бъдат въвлечени в културното пространство на съответния език и да се почувстват част от него", споделя ръководителят на специализирания модул д-р Надя Чернева, ръководител на Руския център в Пловдив.

В програмата на Лятната школа са предвидени лекции и кръгли маси с участието на преподаватели от Института за руски език и култура на Санкт-Петербургския държавен университет и извести български специалисти. Участниците в кръглите маси ще обсъдят възможностите за повишаване на квалификацията и съвременните методически пособия по руски език. Новост в програмата е кръглата маса „Руският език е моята професия: добрите практики в обучението по руски език като чужд в България". За участие в нея са поканени български учители по руски с над 30 години стаж, чиито ученици постигат успехи на олимпиади и международни конкурси. Те ще споделят опита си, ще разкажат за това, колко е важно да увлечеш учениците и да възпиташ у тях любов към руския език и култура.

Традиционно организаторите на форума изненадват с нови форми и нови идеи. За първи път тази година ще се проведе „Звездна нощ на русистите". На участниците ще бъде предоставена голямата сцена в летния парк на университета за провеждането на вечерни творчески майсторски класове, посветени на театралните технологии и езика на руските песни.

Русисти от 7 държави обменят опит във ВСУ
netinfo

Снимка за спомен след откриването на школата в Руския център към ВСУ по-рано днес

Юбилейното пето издание на школата се провежда в рамките на международен проект на Варненския свободен университет с Фонд "Русский мир". За пета поредна година Фондът подкрепя усилията на висшето учебно заведение, насочени към повишаване на методическата подготовка на младите хора на прага на тяхната професионална реализация като учители по руски език.