Позиция на фондация „Пламен Горанов” за Грамадата пред общината
Позиция на фондация „Пламен Горанов” за Грамадата пред общината / Impact Press Group, архив

Официална позиция на членовете на фондация „Пламен Горанов” за Грамадата пред Община Варна бе изразена тази вечер в сайта на организацията. Приятелите на Пламен  искат да се обяви конкурс за изграждането на паметна плоча или с ясни правила за идеен проект и финансиране, който да бъде одобрен не само от община Варна, но и от хората, които са го познавали.

Публикуваме дословно текста, въпреки очевидните съмнения на приятелите на Пламен Горанов, че днес Дарик „целенасочено ескалира напрежение” и „обслужва частни или политически интереси, пряко насочени срещу сигурността на територията на общината”.

Във връзка с появилата се днес 05.08.2013г. публикация относно Грамадата пред Община Варна бихме желали да изразим своята позиция.

Съвсем спонтанно реакцията на варненци от управлението на община Варна, изразило се в появата на Грамадата пред същата, беше припознато с мястото на акта на протест на Пламен Горанов.

Грамадата не е мемориал на Пламен Горанов, но това е мястото, където той пламна.

Вярваме, че Общинският съвет на Варна като управляващ града и лично г-н Портних оценяват текущата ситуация такава, каквато е, и че ще вземат адекватно решение за съдбата на Грамадата. Фондация "Пламен Горанов" не може да поеме отговорност по решението на този въпрос.

Освен това разчитаме точният им анализ и реакции да бъдат такива, че с действията си да не предизвикат нова вълна на протест, нещо, което ние не желаем.

Относно изграждането на паметна плоча или мемориал ние искаме да се обяви конкурс с ясни правила за идеен проект и финансиране, който да бъде одобрен не само от община Варна, но и от хората, които сме го познавали.

Нашите действия досега са били в една насока. Да запазим доброто му име, да противодействаме на използването му за политически цели, както и да информираме обществеността за неговото творчерство.

Разглеждайки излезлия материал, ние оставаме загрижени за реакцията, която той би предизвикал в обществото. Смятаме, че целенасочено идеята е да бъде ескалирано напрежение, още повече че той се появява в деня, когато е насрочен протестът пред Евксиноград.

Фактът, че се появи точно днес, ни кара да мислим, че медията, която го е публикувала, обслужва частни или политически интереси, пряко насочени срещу сигурността на територията на общината.

Под позицията на фондация "Пламен Горанов" няма посочени имена на негови приятели.