Повече от половината обаждания към 112 без повод
Повече от половината обаждания към 112 без повод / DarikNews.bg, архив
Повече от половината обаждания към 112 без повод
70246
Повече от половината обаждания към 112 без повод
  • Повече от половината обаждания към 112 без повод

Повече от половината обаждания, получени на телефон 112 през 2013 г., не са били от компетенцията на спешния номер. За миналата година от общо 5,5 млн. приети обаждания на територията на цялата страна, едва 2 млн. са били с конкретни искания от страна на гражданите.  Това заяви началникът на районния център на 112 във Варна Никола Вълев.

Вълев и оператори от спешния номер, организираха среща с ученици от варненското училище „Св. Климент Охридски”, на която запознаха малчуганите с услугите на 112 и случаите, в които може да ползваме единния европейски номер.

Директорът на районния център коментира, че сигналите, които се подават към 112, трябва да са насочени само към животозастрашаващи събития или случаи, в които е засегнато имущество.

„Ако ви откраднат телефона или си загубите портмонето, това не е от компетенцията на 112. Често срещано явление е да се обаждат хора, които искат справочна информация - каква е пътната обстановка в страната. Това касае други структури на държавната администрация и подобни обаждания отнемат от времето на операторите, като в същия момент съществува опасността някой, който се нуждае от спешна помощ, да не може да я получи”, обясни Вълев.

Той разкри, че срещите с деца от различни възрасти в четирите области, които обслужва районния център – Варна, Шумен, Добрич и Търговище, се организират ежегодно. Идеята е самите малчугани да са наясно за какво може и не бива да се ползва спешният номер.

„Децата подават информация така, както и възрастните. Приемаме я за достоверна и я предаваме на службите за спешно реагиране – пожарна, полиция, бърза помощ. Най-често това се случва при здравословни проблеми и инциденти. Разбира се имаме случаи и на сигнали за клатещи се от вятъра ламарини или надвесен клон на дърво”, допълни още директорът.

Операторите от 112 коментираха, че понякога не срещат разбирането на гражданите.
„Необходимо е да знаем какво се случва, за да можем да пренасочим сигнала към компетентните органи. В някои моменти хората са притеснени и изнервени, а така комуникацията е много трудна. За да бъде човек оператор е необходимо да притежава голяма доза търпение, защото понякога ти се крещи в слушалката”, обясниха те.