/ Община Варна
Тя е създадена по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол
Изложбата „50 години нови хоризонти в праисторията“ беше открита в Регионалния исторически музей във Варна.

Тя е създадена по повод 50 години от откриването на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол и бе открита в Международния ден на музеите.

През летния сезон: Бургаският исторически музей представя атрактивна програма (СНИМКИ)

На събитието присъстваха директорът на музея Игор Лазаренко, археологът Александър Минчев, зам.-кметът Коста Базитов, районни кметове, представители на културните институции в града, на туристическия бранш и граждани.

Експозиция включва артефакти и обекти от Варненския халколитен некропол, датиран към късната каменномедна епоха (4600-4350 г. пр. Хр.), чието проучване започва случайно преди половин век, след намерени артефакти от багериста Райчо Маринов.

Значимостта на този обект се превръща в световна сензация, тъй като надхвърля всички изградени дотогава представи за праисторическото общество. През изминалите петдесет години в региона са открити и проучени редица обекти, даващи нова и ценна информация за населението през каменно-медната епоха, обясниха археолозите.

Изложбата се реализира със съдействието на Община Варна и може да бъде видяна в музея до 24-ти май.