Те настояват да бъде изтеглен проектозаконът за енергетика от възобновяеми източници
Хотелиери, рибари и еколози от ро Черноморие настояват да бъде оттеглен проектозаконът за енергетика от възобновяеми източници в Черно море да го оттеглят преди второто му четене в Народното събрание. В дискусията се включиха и кметове на общини, политици, еколози.

На 25 януари депутатите приеха законът да разрешава разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море с концесии за по 30 години.

България ще произвежда ток от вятърни електроцентрали в Черно море

Позицията за оттеглянето на закона е подкрепена изцяло рибарското сдружение „Черноморски изгрев“. Неговият председател Емил Милев заяви, че никой не е търсил позицията им като заинтересована страна при внасянето на проекта в парламента. "Не е ясно и каква е позицията на Еврокомисията, при положение, че опазването на биоресурсите в морето е в правомощията на Европейския съюз. Риболовът приключва, ако в морето бъдат поставени перки", бе категоричен Милев.

По думите му рибарите в страната са единни в позицията си и на предстоящата кръгла маса по темата в София на 6 февруари те ще я защитят.

За оттегляне на проектозакона се обяви и Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“. Според него туристическият бранш също е единен в негативното си отношение към поставянето на вятърни електроцентрали в морето и е готов да отстоява позицията си. "Надеждите ни за предстоящия летен сезон са да е по-силен от миналия и да достигнем нивата от 2019 година", обясни още Стоянов. По думите му ще се разчита на увеличение на гостите от Полша и съседните ни държави, както и на възстановяване на чартърните програми на авиокомпаниите.

Има притеснения, че изграждането на вятърните паркове ще повлияе негативно и на морската флора и фауна, рибарите може да загубят поминъка си.

Според Борислав Гуцанов, депутат от коалиция „БСП за България“, ако бъдат поставени перки в морето, туристическата индустрия също ще бъде унищожена. "В Италия, Франция, Испания, Турция, Гърция такива ветропаркове няма", подчерта Гуцанов.

Евробарометър: Повечето европейци смятат, че зеленият преход трябва да върви по-бързо

По думите му подобни вятърни електроцентрали има поставени в северните морета, но там никой не ходи на плаж. Той подчерта още, че с туризма се изхранват над 250 хил. души у нас, докато с ветропарковете ще бъдат ангажирани максимум хиляда.