Пристанище Варна
Пристанище Варна / port varna
30 млади архитекти от България, Румъния, Турция, Македония и Украйна развиха интересни визии за пристанище "Варна - Изток"
Международният архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства” завършва днес. Събитието е организирано от Съюза на архитектите в България и камарата във Варна, под патронажа на главния архитект на Община Варна Виктор Бузев.
 
В периода 1 – 6 октомври 30 млади архитекти от България, Румъния, Турция, Македония и Украйна развиха интересни визии по зададената тема. Те работеха на територията на „Морско казино”, където бе експонирана и изложбата „Архитектурата по румънското черноморско крайбрежие, създадена между двете световни войни”.

Плакатът на пленера
netinfo


Темата на пленера произтича от Общия устройствен план на Варна, според който разположеното само на 1 км от центъра на града Пристанище „Варна – Изток“, естествено попадащо в зоната на новия делови градски център, трябва да се освободи от товарно-разтоварни дейности и територията му да се предостави за обществени, търговски, културни, спортни, развлекателни и други рекреативни функции. Подобно развитие са претърпели редица големи пристанищни градове, сред които и побратименият на Варна италиански град Генуа, един от добрите примери за съвременен дизайн на архитектурната среда. 

Днес, 6 октомври, 18.00, в Дома на архитекта, журито ще даде оценката си за проведения във Варна Международен архитектурен пленер на тема "Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства” и ще връчи награди на победителите. Ще бъде открита и изложба с проекти на участвалите в пленера екипи.