/ iStock/Getty Images
Летищата във Варна и Бургас получиха акредитация за управление на въглеродните емисии - Ниво 2 "Намаляване", съобщиха от оператора на двата аеропорта "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД.

Бургас ще посрещне първите руски туристи

От компанията допълват, че акредитацията за въглеродни емисии е единствената институционално одобрена, глобална програма за сертифициране на управлението на въглеродния отпечатък за летища. Оценката е независима и признава усилията на летищата в посока управление и намаляване на техните въглеродни емисии чрез 6 нива на сертифициране - "Картографиране", "Намаляване", "Оптимизация", "Неутралност", "Трансформация" и "Преход".

След достижението на акредитация Ниво 1 през 2019 г., летищата на компанията насочиха значително внимание и усилия към намаляване на въглеродния отпечатък на компанията върху околната среда чрез действия, насочени към оптимизиране на потреблението на енергия и горива, уточняват от фирмата-оператор.

За 2018 г. дейността на двете летища образува 8,033 тона въглеродни емисии. Настоящите изчисления показват, че до 2030 г. въглеродният им отпечатък ще се увеличи с 22 процента и ще достигне 9.8 хиляди тона годишно.

Като екологично отговорна компания, Фрапорт Туин Стар си постави за цел до 2030 г. да намали и задържи емисиите на въглероден диоксид на нивата от 2015 г., поясняват от дружеството.

Wizz Air открива първата си база в Бургас и стартира 16 маршрута

В момента това се постига чрез широк спектър от специфични енергоспестяващи мерки и използване на възобновяеми енергийни източници. Двете летища вече си поставиха ясна цел да достигнат третото ниво - "Оптимизация".

Това ще бъде възможно чрез фокусиране на бъдещите действия върху по-нататъшна оптимизация на потреблението на електроенергия и горива, както и управление на отпадъци и опасни товари.

"Тази акредитация е много важна за нас. С постигането на въглеродна акредитация Ниво 2, ние вече се стремим да отбележим напредък в посока Ниво 3. Намаляването на въглеродните емисии и дори въглероден неутралитет е нещо, което наистина се стремим да постигнем в Бургас и Варна, чрез стриктното прилагане на комбинация от мерки за ефективност", е заявил главният изпълнителен директор на компанията Франк Кванте, цитиран от пресслужбата.
БТА