И тригодишни деца страдат от диабет
И тригодишни деца страдат от диабет / DarikNews.bg, архив

Деца на 3-годишна възраст също страдат от диабет, съобщи на дискусия в Университетската болница „Света Марина” доц. Д-р Виолета Йотова, началник на детската клиника в лечебното заведение. Тази болест е неизлечима, но добрият контрол, приемането на съвременни медикаменти, контролът на теглото и нивото на холестерола, както и рационалото хранене, могат да предотвратят усложненията и да позволяят по-дълга преживяемост на болните. Развитието на диабет в толкова ранна възраст е голяма грижа за семейството и обществото.

На практика тези деца са нежелани в детските заведения, защото работещите там лекари и медицински сестри отказват да извършват задължителните ежедневни процедури. Така на практиката майката на болен малчуган трябва три пъти дневно да ходи в градината, за да измерва нивото на кръвната захар и да инжектира инсулин, каза доц. Йотова. Все още държавата е длъжник на подрастващите до 18 години. Над тази възраст лентите за изследването не се покриват от здравната каса. Инсулиновите помпи, които са най-съвременното средство за дозиране на инсулина, в Европа са безплатни, но у нас те не се заплащат от държавата дори частично.

Доц. Д-р Хрипсиме Бохчелян от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в своята презентация нарече заболяванията от диабет в света пандемия, заради огромния брой засегнати, тяхната инвалидизация и нарушен жизнен комфорт. 370 милиона боледуват в света, като всяка следваща година нарастват с честота от 7 милиона болни, като през 2030 г. се предвижда техният брой да достигне половин милиард души.

В България са над 500 000, като усложненията от неправилно лечение са много сериозни и дори  фатални и касаят качеството и продължителността на живота. Успех може да се постигне, ако своевременно се открие ранният стадий – предиабета, и се лекуват рисковите фактори, като затлъстяване, високо кръвно налягане, заседналия живот и дългата работа с компютър, особено при децата, каза още доц. Бохчелян.
Водещият дискусията доц.

Д-р Ара Капрелян, невролог, член на Съвета на директорите в болницата, подчерта, че диабетът е сериозна предпоставка за по-нататъшното развитие на деменция и болестта на Алцхаймер. А участващите в разговорите психиатри посочиха, че диабетноболните страдат 3 пъти по-често от депресии, в сравнение с останалите хора.