Хотелиерите срещу наредбата за медицинско обслужване в курортите
Хотелиерите срещу наредбата за медицинско обслужване в курортите / netinfo
"В нито една европейска страна не съществува практика хотелиерите да финансират медицинското обслужване в курортните комплекси". Това коментира в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на хотелиерите в Златни пясъци Гриша Фиданов по повод изготвянето на наредба за медицинското обслужване в курортните комплекси.

"Основните моменти в новата наредба, която ще задължава собствениците на хотели в курортите с население до 30 000 души да финансират активно медицинското обслужване, най-напред трябваше да се обсъдят с представителите на туристическия бранш", заяви още Фиданов. Според него да се прави подобна наредба непосредствено преди старта на новия сезон е закъсняла и необмислена стъпка.

Целия коментар на Гриша Фиданов можете да чуете в първия звуков файл.

Дали с новата наредба България не абдикира от ангажимента си да осигури медицинско обслужване за здравноосигурените лица от Европейския съюз - с този въпрос се обърнахме към председателя на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите във Варна Димитър Лефтеров. Той обаче отказа коментар с обяснението, че все още не е запознат с проблема.

От Дарик радио председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в Добрич, Димитър Димитров, научи за предстоящата наредба.

Неговата реакция ще откриете във втория звуков файл.

Припомняме, че след като страната ни стана пълноправен член на Обединена Европа здравноосигурените туристи от ЕС трябва да бъдат преглеждани и лекувани по цени на здравната каса. Още миналата седмица директорът на Регионалния център по здравеопазване, д-р Веселин Балкански, предупреди по Дарик радио, че това изискване ще доведе до отлив на джипита и тесни специалисти от курортите, защото медиците щели да изгубят мотивация за работа срещу заплащане по цени на Здравната каса. За да задържи лекарите в курортите, шефът на Регионалния център по здравеопазване предложи хотелиерите да се включат активно във финансирането на медицинското обслужване в курортите.

Идеята на д-р Балкански бе одобрена от здравния министър Радослав Гайдарски, който обяви, че до средата на май здравното ведомство ще издаде Наредба за медицинското обслужване в курортите, която ще задължава собствениците на хотели и хотелски вериги да участват активно във финансирането му.