Хиляди на месец минавали през най-новото отделение на Терапията
Хиляди на месец минавали през най-новото отделение на Терапията / dariknews.bg

16 569 пациенти са преминали през най-модерния сектор по образна диагностика у нас, открит наскоро в Университетската болница “Света Марина”. Данните са за последните 7 месеца, тъй като съвременната апаратура работи още от доставката и монтирането, съобщи проф. д-р Красимир Иванов, изпълнителен директор от най-голямата болница в Източна България.

13 700 са преминали през стационара и са изследвани по различни клинични пътеки, по които са лежали в болницата, а с направления през ДКЦ “Света Марина” са изследвани 2869 варненци. По спешност в центъра по образна диагностика са диагностицирани над половината от пациентите. 7731 са изследванията на рентгенографския апарат, 617 на рентгеноскопския, на първия компютърен томограф, който е конвенционален, са изследвани 1110 души, а на втория, който е с насоченост за диагностика на кардиологични заболявания, са преминали 1755 пациенти. 1883 са извършените ангиографии от екипите на кардиолозите, а едно от най-прецизните изследвания на ядрено-магнитния резонанс е помогнало в лечението на 604 души.

Това е първото в България рентгеново отделение, което е напълно дигитализирано и изцяло отговаря на всички изисквания и стандарти на Европейския съюз. Дигитализацията е метод, при който изображенията, получени от апаратурата, се прехвърлят директно в паметта на компютър. С помощта на специални програми тези изображения могат да бъдат обработвани и прехвърлени на различни носители. Качеството на получените изображения е в пъти по-добро от тези на старата стандартна методика с рентгенови филми, а възможностите за допълнителна компютърна обработка на образа повишава и възможностите за прецизна диагностика на заболяванията.

Предстои пускането в експлоатация на PET-скенер в сектора по нуклеарна медицина и откриването на мамографски сектор с дигитален мамограф и нов ехограф. От януари работи и модерен апарат за диагностика на остеопорозата към клиниката по ендокринология.

Начините пациентите да бъдат прегледани с модерната апаратура. Първият е с направление за хоспитализация по съответната клинична пътека, изискваща определения вид изследване, което се заплаща от Здравната каса. Вторият начин е амбулаторно, при което пациентът заплаща стойността на желаното изследване. Препоръчително е при извършването на специализирани изследвания, като компютърна томография и магнитен резонанс, предварително да се посети Центъра за образна диагностика, за да се представят епикризи или друга медицинска документация.

В отделението дигитални рентгенови снимки се извършват 24 часа без прекъсване и без предварително записване, а конвенционална компютърна томография /на втория скенер/ се извършва в работни дни след 13 часа, а в почивни и празнични дни – 24 часа без прекъсване, информират още от здравното заведение.