Готвят се промени, които ощетяват майките, алармират варненци
Готвят се промени, които ощетяват майките, алармират варненци / Sofia photo agency, архив

Готвените промени за увеличение на периода, върху който се изчислява размерът на майчинските за първата година след раждането, са несправедливи и ощетяват българските семейства. Това смятат от движение „Възраждане” и фондация „Искам бебе”. Мотивът за удължаването на срока от 18 на 24 месеца е избягването на измами с осигурителните вноски за майчинство. По официални данни обаче за миналата година няма нито един доказан случай на злоупотреба, обясни Цончо Ганев от „Възраждане”.

Увеличаването на срока като база за изчисляване на майчинските води до спад в раждаемостта, заяви председателят на движението Костадин Костадинов.

„На първото преброяване през 1881 година в Княжество България, при 2 милиона души население е имало 70 хиляди раждания. Миналата година у нас при 7 милиона население са се родили 60 хиляди деца, половината от които не са българчета”, коментира той.

Периодът за изчисляване на майчинските не бива да бъде променян, е мнението на Валентина Иванова – координатор на фондация „Искам бебе” във Варна.

„Хората, които искат да имат деца, винаги се съобразяват с доходите. Завършваш висше образование, търсиш работа. Но трябва да имаш опит, искат ти стаж. Няма как на 25 години да имаш 5 години трудов стаж. Съответно трудно те вземат на работа. Искаш да имаш деца, но отново нямаш нужния стаж и всичко се върти в един омагьосан кръг. Заради тази несигурност българските семейства се решават да имат дете на един по-късен етап”, каза Иванова.

Около 35 хиляди майки ще бъдат засегнати, ако бъде приета промяната за вдигане на срока. Средно, всяка ще получава по около 25 лева по-малко на месец, обясниха от движение „Възраждане”. Утре ще бъде входирано писмо в Народното събрание с искане периодът за изчисляване на майчинските да не бъде удължаван.

У нас едва три процента са семействата с повече от три деца. Във Варна са само 94.