Форум край Варна събира ядрени експерти от нас и чужбина
Форум край Варна събира ядрени експерти от нас и чужбина / снимка: kznpp.org

От днес до петък край Варна ще се проведе традиционния ядрен форум „Българската атомна енергетика". Международният форум тази година ще нищи проблемите на националната, регионална и световна енергийна сигурност.

Домакин на конференцията е ваканционен клуб "Ривиера". Откриването е насрочено за 9 часа.

Ще бъдат обсъдени перспективите в развитието на ядрените технологии и изграждането на нови ядрени мощности, технологии и практики при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, преработката и съхранението на радиоактивни отпадъци.

В програмата на форума е предвидена и кръгла маса на тема анализ на риска и развиване на защитни механизми за критична инфраструктура в следствие на сблъсък със самолет.

Вчера във Варна изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Валентин Николов заяви, че е необходима нова концепция за сигурността на атомната централа, като трябва да се предвиди и евентуално терористично нападение със самолет.

Написването на нова концепция за сигурността е наложително предвид терористичния акт на бургаското летище миналото лято, както и проведените стрес тестове на ядрените реактори в Евросъюза, посочи Николов. Той добави, че трябва да се идентифицират проблемите в сектора за сигурност и съответно да се предприемат конкретни мерки за реакция при евентуална терористична атака по въздуха.