Eксдепутати и колеги защитават отстранения шеф на Терапията
Eксдепутати и колеги защитават отстранения шеф на Терапията / Дарик Варна

Комисиите по здравеопазване и вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента да извършат парламентарен контрол по случая с отраняването на проф. Красимир Иванов от ръководството на варненската университетска болница „Света Марина". Да бъдат изисквани съответните писмени доказателства и зислушани длъжностните лица, имащи отношение по случая, както и проф. Иванов. Това се настоява в открито писмо на група варненски ексдепутати до председателя на Парламента, премиера и министрите на вътрешните работи и здравеопазването. Документът е подписан от варненските представители в 40-то Народно събрание проф. Димитър Камбуров от ДСБ, Христо Кирчев от СДС, доц. Станка Маринчева от БСП, Анелия Атанасова, Яни Янев и Стелиян Гроздев от НДСВ.

В началото на миналата седмица проф. Красимир Иванов беше освободен като член на Съвета на директорите на МБАЛ „Св.Марина", а договорът му като изпълнителен директор беше прекратен. Причина за това стана приемането на прострелян пациент в болницата, без да бъде уведомено МВР.

По случая се проявява прибързност и субективизъм в преценките и публичните изяви на министър-председателя и министъра на вътрешните работи. Намираме за недопустимо премиерът в публичните си изказвания по случая да показва незачитане на законовия ред в страната като разпорежда на министър Борисова да отстрани от длъжност проф. Иванов, което е извън неговите конституционни правомощия, се посочва в откритото писмо до управляващите.

„Според информацията, с която разполагаме, е видно, че на този етап липсват всякакви основания за отстраняването на проф. Иванов", заяви ексгубернаторът на Варненска област Яни Янев.

„Подобно решение за мен е необяснимо", сподели изтъкнатият хирург проф. Димитър Камбуров. Според него за евентуален пропуск в работата би трябвало да отговаря шефът на спешния екип, обслужил въпросния пациент, а не проф. Иванов, който в деня на постъпването в болницата на простреляния, дори е бил в платен отпуск.

„Дори да има някаква грешка в случая, наказанието е пресилено", пък е мнението на доц. Станка Маринчева.

„Настояваме след приключване на необходимите проверки по случая, резултатите да бъдат оповестени. Настояваме за незабавното възстановяване на поста на проф. Иванов и за предприемане на действия от страна на управляващите за изчистване на неоснователно накърненото му име и авторитет", се посочва още в писмото на варненските ексдепутати.

Колеги на отстранения проф. Красимир Иванов също написаха отворено писмо до управляващите. „Извършването на административни промени и отстраняването от управление на изпълнителния директор проф. д-р Красимир Иванов, човек, в който колективът на УМБАЛ „Света Марина" има доверие и зад когото твърдо стои, би довело до дестабилизиране на работата в болницата. Настояваме, в изключително трудните условия на криза в системата на здравеопазването, не дестабилизирайте, чрез вземане на необосновани и прибързани административни решения, лечебно заведение доказало за пореден път професионализъм и финансови резултати", се посочва в писмото, подписано от лекари, медицински сестри, санитари, административен и технически персонал в болница „Света Марина".

Eксдепутати и колеги защитават отстранения шеф на Терапията
netinfo

Проф. Красимир Иванов ръководи Университетската МБАЛ "Св. Марина" в продължение на 9 години. През 2009 г. той получи най-високото отличие на Българския лекарски съюз. Номинацията бе мотивирана с няколко факта - защитената от д-р Иванов професура и докторска дисертация, както и отличните му мендижърски качества.

След отстраняването на проф. Иванов миналата седмица за нов член на съвета на директорите в УМБАЛ „Света Марина" бе назначена доц. д-р Жанета Гергиева. На нея бе възложено управлението на лечебното заведение със срок до провеждане на нов конкурс и избор на изпълнителен директор. Доц. Георгиева е досегашен зам.-директор на болницата по диагностично-лечебната дейност.