Двойно повече джебчии по Северното Черноморие
Двойно повече джебчии по Северното Черноморие / снимка: Impact Press Group, архив

Разкриваемост от 15 на сто на престъпленията в курортите отчита МВР за Северното Черноморие, сочи статистиката на вътрешното министерство. За миналата година са отчетени малко по-ниски стойности на разкриваемост в курортите "Златни Пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена", отбелязва БТА.

Данните сочат, че за близо три месеца - от началото на май до средата на юли тази година, в района са регистрирани 128 престъпления, а от тях са разкрити 19. Извършените кражби са 79. Има само един грабеж, но за сметка на това джебчийските нападения са 11. Извършените кражби с взлом са 9. Обраните частни домове са 11, заедно с още 3 магазина. Откраднатите коли са 11 на брой. През миналата година кражбите в района на курортите по Северното Черноморие са били 72, а грабежите - 5. Тогава джебчиите са били два пъти по-малко, взломните кражби и откраднатите коли са били по 10, а 20 домове и един магазин са били обрани.

От МВР анализират, че не е регистрирана съществена промяна в криминогенната обстановка в района. Работи се за допълнителната оптимизация в сферата на охраната на обществения ред и сигурност, предвид ограничените ресурсни възможности. Наблюдават се определени промени в характера на престъпленията и по-точно във вида на кражбите, констатират от МВР. Допълнителни 16 полицаи са командировани да работят през лятото в курорта "Златни пясъци", 6 са предвидени за к. к. "Св. Св. Константин и Елена" и петима за к.к. "Камчия". По двама полицаи са изпратени за юли и август от Румъния.

Приоритет в работата на варненските полицаи през летния сезон е противодействието на битовите престъпления, а осигуряването на спокойствието и комфорта на гражданите и туристите е основната им задача.

Във всеки един от случаите на организирано пристигане с автобуси на големи групи туристи в курортните комплекси, полицията обезпечава с полицейски сили районите около хотелските комплекси или забележителностите, които са крайна точка и обект на струпване на хора.

Предвидено е и засилено полицейско присъствие на пеши патрули, автоекипи и на цивилни полицаи на местата, където има струпване на хора или пък те са потенциална арена на джебчийски кражби и кражби на вещи, оставени без надзор - като пазари, търговски центрове и др.

Полицаите, които обхождат курортите, казват, че най-често оплакванията на туристите са вечер от шума на дискотеките. В тези случаи на нарушителите се съставят предупредителни протоколи. Служителите на реда споделят, че едно дежурство на дежурните екипи продължава по 12 часа, като нощните смени са по-тежки.

От практиката си полицаите разказват, че най-често обект на набези в курортите са хотелските стаи и апартаментите на приземни етажи, особено когато има оставени отворени прозорци. Така крадците лесно влизат, а скъпоценностите и парите са лесна плячка. Затова съветите са всички ценни вещи да се оставят в сейф или на рецепцията на хотела. Най-честите оплаквания от чуждите туристи са свързани с работата на обменните бюра. Например основните оплаквания на румънските туристи са от курса, по който обемните бюра сменят валути. От полицията обаче обясняват, че в случаите, когато няма измама, те няма как да се намесят. От полицията обаче алармират, че гостите от северната ни съседка редовно нарушавали закона за движение по пътищата - не спазвали знаци, карали без колани или с превишена скорост.