ДКЦ с 24 бона задължения към ВиК, имало много аварии
ДКЦ с 24 бона задължения към ВиК, имало много аварии / Sofia Photo Agency, архив

24 хиляди лева дължи Диагностично – консултативният център „Чайка“ на ВиК-Варна. Сумата е натрупана назад в годините, заяви пред съветниците от комисията по собственост и стопанство управителят на Курортна поликлиника д-р Александра Манушева. Тя обясни финансовия проблем с честите аварии по водопреносната мрежа, която била стара, а поликлиниката ги отстранявала за своя сметка. Към момента голяма част от задължението е покрито, ще бъде изплатено и останалото дължимо, увери медикът.

Поликлиниката има общо 641 хил. лв. задължения за 2014-та. През предходната година сумата е била 632 хиляди. Според нейния управител има погасителен план за разсрочено плащане. Въпреки натрупания дълг, финансовият отчет на здравното заведение беше приет, а д-р Манушева беше освободена от отговорност, както стана и с останалите управители на варненски ДКЦ-та.

Голямата конкуренция, обезщетенията при пенсиониране на лекари и лошата локация са най-честите причини за липсата на голяма печалба на поликлиниките, стана ясно на заседанието.

Управителят на ДКЦ 2 „Св. Иван Рилски“ в „Аспарухово“ д-р Татяна Аврамова обясни, че здравното заведение генерира ежегодни загуби от дейността на неотложния кабинет. Само за миналата година те са в размер на 6 хил. лв. Освен това в центъра работят едва 4-ма лични лекари, посочи тя. Загубите на ДКЦ-то се компенсират със заплатите на персонала, който получава средно 378 лева.

Средното възнаграждение в ДКЦ 4 „Варна“ е над 1300 лева, а в ДКЦ 5 „Св. Екатерина“ - около 1100. В ДКЦ 3 „Варна“ получават средно по 1056 лева, а в Спортния диспансер – 933.