Без спешни мерки за доходите есента няма да бъде спокойно, предупреди лидерът на КНСБ
Без спешни мерки за доходите есента няма да бъде спокойно, предупреди лидерът на КНСБ / Sofia Photo Agency, архив

Ако няма спешни мерки за доходите, хората няма да издържат и есента и зимата няма да бъде спокойно. Това заяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него мерките трябва да бъдат насочени към работещите българи с най-ниски доходи. Около 100 милиона лева трябва да бъдат отпуснати и за подпомагане на най-уязвимите социални групи в България, посочи Димитров.

Нерешените проблеми в енергетиката, ВМЗ „Сопот", БДЖ и Пощите, отлаганите реформи в образованието и здравеопазването, генерират огромно напрежение. „Трябва да се вземат спешни решения веднага. Няма време за никакви 100 дни, или 100 седмици", категоричен бе синдикалният лидер.

КНСБ настоява още от 1 юли минималната заплата и необлагаемият минимум да бъдат увеличени на 340 лева. „Колкото и да струва, това е най-бързият начин в джобовете на работещите българи някакви средства, с които да могат да посрещнат нарастващите нужди от редица стоки и услуги, не само за ток, които се увеличават през последните месеци", подчерта Димитров.

Средства могат да се осигурят чрез повишаване събираемостта на данъците и акцизите още в първите дни на новия кабинет. От несъбрани данъци и акцизи, най-вече на горива, цигари и алкохол, годишно се губят между 600 милиона и 1 милиард лева, по оценки на различни експерти, обясни Пламен Димитров. Според него вторият вариант е чрез увеличавна на приходите от осигурителни вноски. Масовото неплащане на здравни и социални осигуровки върху реалните доходи са допълнителен резерв, който ще вкара в конкуренция всички фирми. „За нас това минава през криминализиране на укриването на осигурителни вноски", посочи лидерът на КНСБ.

Във Варна Пламен Димитров откри информационна шатра на "Младежки форум 21 век" - младежката организация на КНСБ. Тя е част от десетото Национално младежко изложение, което се провежда ежегодно в морската столица. По време на изложението в Морската градина младежите запознават минувачите с техните трудови, социални, осигурителни и синдикални права.