/ ThinkStock/Getty Images
Инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните във Варна затвориха 13 обекти, отчитат от Агенцията след проверките през юни и юли. Основните причини са неправилно съхранение на храни, съвместно съхранение на готови за консумация храни и суровини, незадоволителна хигиена, извършване на дейност без издадено удостоверение за регистрация и несъответствия в сграден фонд и оборудване.

Заличиха регистрацията на ресторант във варненски курорт
 
По Черноморието през предходните два месеца Агенцията по безопасност на храните извърши 3000 извънредни проверки. В резултат на инспекциите са съставени 92 акта и са издадени 250 предписания.
 
Възбранени и насочени за унищожаване са 933 килограма храни. Сред тях са над 200 кг. хранителни продукти от животински произход, без етикети от производител и с изтекъл срок на годност, 90 кг. месни и млечни продукти за неправилно съхранение,  270 кг. орехи заради липса на документи за произход и годност, над 300 кг. термично обработени заготовки, които са без маркировка, 33 кг. риба и рибни продукти, продавани нерегламентирано и без етикети, 40 кг. храни зеленчуци, варива, захар, олио и други заради липса на документи  и 65 яйца с неизвестен произход.
 
Най-честите нарушения, които инспекторите установяват, са несъответствия на сграден фонд и оборудване, липса на регистрация, съвместното съхранение на различните групи храни, изискващи различен температурен режим на съхранение, нарушения по поддържане на Системите за управление на безопасността на храните (неактулизирани по отношение на нормативната уредба, нередовно водене на записи за входящ контрол, неизпълнение на мониторингови програми за контрол на хигиена и готов продукт), неправилно етикетиране на храните и други.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК