ръкостискане
ръкостискане / ThinkStock/Getty Images
Агенция по заетостта съветва: внимавайте  при търсене на работа в чужбина.

Предлагането на консултантски, информационни услуги, съвети за стартиране на работа като самонаето лице може да става срещу заплащане, но в този случай няма трудов договор, фирмата няма задължение да Ви осигури заетост и Ваша отговорност ще бъде да се регистрирате по всички изисквания на държавата, в която ще пребивавате.

Изключително внимателно трябва да се подхожда към неформални предложения за съдействие за намиране на работа, отправяни от страна на познати и приятели - без да имате директна връзка с работодателя на практика нямате никаква гаранция за наемане и често след пристигане оставате без средства и подслон.
 
Ако искате да избегнете нарушения и измами:

-Не заминавайте за работа в чужбина без да имате пълна информация, която да сте проверили поне от два различни източника - за мястото на което отивате, за работата която ще извършвате, за условията на пребиваване и институциите, към които можете да се обърнете при възникване на проблеми. Следва да заминете със средства, които да Ви позволят да се устроите първоначално или да покрият пътуване обратно до България.
- Посредническите агенции не следва да вземат такси от търсещите работа лица за предлаганите услуги.
- Никога не подписвайте документи и договори, с чието съдържание не сте запознати (особено ако са на чужд език, който не владеете). Задължително следва да запазите оригинал или копие на подписаните документи.
- При работа с обяви в интернет и посреднически фирми, за които имате съмнения, е препоръчително да бъде направена допълнителна самостоятелна проверка на предлаганата оферта за работа - по отношение на регистрация на фирмата в съответната държава, проверка на тяхна интернет страница, осъществяване на връзка с техен отдел за човешките ресурси и др.
- При оферти за работа, публикувани в интернет винаги проверявайте предоставените данни за контакт - предоставените телефони следва да съответстват на тези, публикувани на официалната интернет страница на работодателя.


Приемането на нерегламентирана и нелегална заетост крие изключително големи рискове. При работа при тези условия обикновено нямате защита по условията на трудовото законодателство на съответната държава за работното време, заплащането, почивките.