Стойчо Кълвачев  се отказва от инвестиране в Казанлък
Стойчо Кълвачев се отказва от инвестиране в Казанлък / netinfo

С писмо до Общинския съвет на Казанлък старозагорският бизнесмен Стойчо Кълвачев е уведомил местния законодателен орган, че вече няма инвестиционни намерения в района на Минерални бани Овощник и Казанлък и на тази база оттегля претенциите си към общината и местния съвет.
Това съобщи преди последното заседание на Общинския съвет на града председателят на Съвета Николай Златанов.


След оттеглянето на претенциите към община Казанлък от страна на Стойчо Кълвачев, Златанов заяви, че респективно и община Казанлък и общинският съвет оттеглят своите съдебни претенции, изразени под заведено дело №720 от миналата година.
Сагата с инвестициите на Стойчо Кълвачев в Казанлъшко е дълга и датира още от времето на касирания Общински съвет преди близо 4 години. Превърна се в истинска драма обаче в последния мандат на кмета Стефан Дамянов.


Преди 4 години касираният Общински съвет с председател Иван Кьосев разреши продажбата на земи от общинския поземлен фонд за 2 млн. и 100 хиляди лева.
Земеделските земи, близо 400 декара бяха в района на кв.Минерални бани Овощник. Идеята бе на тяхно място да се изгради огромен летищен комплекс. за намеренията си тогава Кълваче бе обявен и за инвестиро клас А в общината.

Междувременно съставът на Съвета, разрешил продажбата, бе касиран и избран нов Общински съвет. Именно между него, инвеститора и общинската управа настанаха същински битки за спорната сделка. В поредица заседания старият Общински съвет на Казанлък разглежда инвестиционните намерения на Стойо Кълвачев. Междувременно се оказа, че част от земите, актувани като общински и предвидени за продажби на Кълвачев, са земи, включени в друга сделка и към тях претенции има друга фирма, собственик на Аквапарка край Овощник. По същото време се оказа, че данъчната оценка на земите е по-висока и почти двойна от сумата, на която общината в Казанлък настояваше да ги продаде.
Сред основните опоненти за осъществяване на сделката бе тогавашния общински съветник от партия „Ред, законност и справедливост" Георги Каличков, както и сформирано впоследствие мнозинство в местния парламент. От своя страна сред „лобистите" за инвестициите на Кълвачев в Казанлък бе самата бивша общинска управа, която настояваше сделката да стане и в общината да постъпят свежи средства за инвестиция и ремонти на уличното платно. Като краен резултат бе заведено дело от страна на Кълвачев срещу Общинския съвет за провалени инвестиционни намерения и срещу исканата нова сума. На свой ред и местния парламент заведе дело.


В крайна сметка с настоящото писмо, депозирано в Общинския съвет на Казанлък на сагата се слага край.