Скандали и освирквания белязаха националния събор на русофилите
Скандали и освирквания белязаха националния събор на русофилите / Dariknews.bg

Скандали и освирквания белязаха 12-ия национален събор на русофилите, който се проведе на язовир Копринка. На проявата присъстваха над 12 хиляди души, а сред официалните гости бяха кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който е и председател на групата „Приятели на Русия" в Народното събрание, евродепутатът Георги Пирински, народният представител от БСП Петър Кънев, лидерът на партия Атака Волен Сидеров, гости от руското посолство, кметове на общини и др.

Именно появата на депутата от ГЕРБ Красимир Велчев на официалната трибуна бе съпътствана с най-голямо недоволство. Народният представител призна, че политиците са длъжници на хората, тъй като често с намесата си опорочават отношенията. Освирквания имаше и за представителите на БСП, а докато останалите му колеги говореха Волен Сидеров напусна официалната трибуна.

Лидерът на "Атака" се завърна обратно едва когато дойде неговият ред да направи официално обръщение. Колегите му от парламента обаче копираха неговото поведение и напуснаха трибуната.

Сидеров за пореден път не спести критики по отношение на членството на България в НАТО и Европейския съюз. В същото време група от инициативата "България за мир" се е опита да стъпче знамето на Европа. Наложи се намеса на полицията, за да бъдат предотвратени последващи инциденти. Органите на реда се намесиха и когато старозагорецът Светослав Пройков се опита да свали европейското знаме, издигнато на един от пилоните край трибуната на събора.

Приветствие към русофилите отправи и кметът на община Казанлък, домакин на събитието- Галина Стоянова. Тя говори за Казанлък и района като пример, в който добрите отношения между двата народа - българският и руският намират израз в развитието на местната икономика поколения наред.

Днешният пример за това добро партньорство, според кмета на Казанлък са добрите връзки между града на розите и побратимения руски град Толиати. Обменяме култура, образование, опит в различни сфери, а съвсем скоро и ново икономическо партньорство, подчерта Галина Стоянова.