Бездомни кучета в Добрич
Бездомни кучета в Добрич / Дарик Добрич
Системата за регистрация на кучетата трябва да бъде подобрена като се засили координацията между институциите, необходима е промяна в Наредбата за реда и условията на отглеждане на животни компаньони на територията на Община Стара Загора, създаване на по-добра организация на работата в общински приют за безстопанствени животни.

Това са част от предложенията за намаляване популацията на бездомните кучета в Стара Загора, споделени от граждани, които се занимават с проблема и са част от работната група, създадена, за да предложи конкретни мерки за преодоляването му.

Приоритет за намаляване на популацията на бездомни животни е кастрацията, е мнението на участниците в срещата, на която бяха обсъдени различни варианти за организиране на безплатни кампании за предоставяне на тази услуга.

Зам.-кметът Йордан Николов обясни, че се обмисля възможността при регистрация на домашните любимци на собствениците да бъдат предоставяни ваучери за кастрация. По този начин гражданите ще бъдат облекчени финансово , за да извършат манипулацията.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде изготвена брошура, чрез която собствениците на кучета да бъдат осведомявани за техните права и задължения, както за отговорното отношение към техните животни.

Подготвят се насърчителни кампании за популялизиране на осиновяването на четириноги от Общинския приют за безстопанствени животни, а за тях училището за кучета в Стара Загора  предлага безплатно тримесечно обучение.

Съгласно програмата за овладяване на популацията и разпоредбите на Закона за защита на животните, безстопанствените кучета се залавят от екипа на приюта, обезпаразитяват се, ваксинират се срещу бяс, кастрират се, маркират се и след необходимия възстановителен период се връщат по местата, от които са заловени. Не се връщат само кучета, които са заловени в близост до болнични и лечебни заведения, детски площадки, градини и училища, както и  болни, на които им е необходимо лечение, и такива, които проявяват признаци на агресия.

В срещата участваха ресорният зам.-кмет Йордан Николов, управителят на Общинския приют за безстопанствени животни Полина Георгиева, представители на общинска администрация, Областна дирекция по безопасност на храните, собственици на ветеринарни клиники и амбулатории и представители на неправителствени организации.