Пойните птици - обект на незаконна търговия
Пойните птици - обект на незаконна търговия / sxc.hu

От природозащитните организации призовават хората да не купуват пойни птици, защото така помагат за развитието на незаконната търговия с тези пернати. Всички видове, които са изброени в приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие са защитени на територията на цялата страна. Най-често търгуваните птици са щиглец, червена чинка, обикновена чинка, планинска чинка, червенушка, черешарка, кръсточовка, елшова скатия, обикновено конопарче, жълтоклюно конопарче, зеленика и др.

Родителите купуват за децата си пойни птички, които да радват малчугана. Но след няколко седмици, месец или два, домашният любимец умира и се купува нова птичка. Специалистите обясняват, че търговците умишлено увреждат хранопровода на „стоката" и така пернатият приятел на детето не може да се храни нормално и загива.

Друга причина за скорошната смърт на пойните птици, когато ги занесем у дома е, че в клетката те могат да оцелеят от няколко месеца до 1-2 години в редки случаи. Те не са свикнали да са затворени и се сремят да излязат на свобота и често се осакатяват. В кафеза не могат да гнездят и се размножават изключително рядко. Поради липса на микроелементи и витамини в изкуствената храна те бързо загубват цветовете на оперението си.

Ако искате да помогнете на пойните птици, направете хранилка и я поставете близо до вашето жилище, за да може да им се радвате по-отблизо, предлагат природозащитниците.

За нарушения на забраните за търгуване с посочените в закона видове, санкциите за физически лица са от 100 до 10 000 лева. Юредическите лица плащат глоби от 500 до 20 000 лева. Сигнали за незаконна продажба на пойни птици и други животни или за бракониерство може да подавате на Зеления телефон на съответната Регионална инспекция по околната среда и водите. За Стара Загора това са 042 692 200 и 042 692 224.