Общината награди космонавта Александър Александров
Общината награди космонавта Александър Александров / Община Стара Загора

Вторият български космонавт Александър Александров получи паметен знак с герба на Стара Загора. Той му бе връчен от заместник-кмета на община Стара Загора Иванка Сотирова на специална среща в общината. Александров гостува в Стара Загора по повод 25-та годишнина от втория българо-руски космически полет.

„Благодаря ви че отново ни припомнихте колко значимо е мястото на Стара Загора в развитието на тази област в България", заяви заместник кметът Иванка Сотирова при връчването на знака. Същият получи и директорът на Института за космически изследвания към БАН проф. Петър Гецов.

От името на Института за космически изследвания към БАН пък връчиха грамота и плакет на кмета на общината Живко Тодоров. „Считаме, че община Стара Загора е наш много сериозен партньор. Пожелаваме ви успехи и заедно да успяваме в новите технологии. И дано Стара Загора се превърне в център на космическите изследвания, а защо не и следващия наш космонавт да бъде роден в този град", пожела директорът Петър Гецов. Плакетът и грамотата бяха приети от заместник кмета Иванка Сотирова, която пое ангажимента да ги предаде на градоначалника.

През 1988 г. България „изстрелва" в космоса първите си прибори и апаратура собствена разработка, което я прави 18-та космическа държава в света, а участието на Александров в българо-руския космически полет я поставя на 6-та позиция сред регистрираните 160 държави със собствени космонавти.

Преди 25 г. градът заема водещо място в сферата на информационните технологии и с разработения тогава от старозагорските учени научен прибор „Паралакс-Загорка" се изследва физиката на околоземното пространство, при което се определя вертикалното разпределение на светенето на земната атмосфера.

Участието му в проекта „Шипка" предопределя важното място на старозагорския филиал за осъществяването на добрата подготовка на втория български космонавт, изпращането в космоса на 9 апаратури и провеждането на над 50 експеримента на международната космическа станция „Мир"с тях, призна ген. Александър Александров. Според него отделените средства за космическа апаратура са спомогнали за развитие на икономиката, чрез внедряването им в различни производства впоследствие.