Нов дом и семейство за Людмила
Нов дом и семейство за Людмила / netinfo
Едно от най-достойните човешки качества е да се грижиш за другите, по-добре отколкото за себе си. Това го умеят малцина, но вече има много хора, за които грижата за изоставените деца се превръща в начин на живот.

По последни данни в страната има общо 241 приемни семейства.
147 са доброволни, а 94 професионални.Настанените деца са 208. От началото на годината до сега техният брой е 73.

Приемната грижа не е новост, а интерес към нея проявяват все повече ромски семейства.

В едно такова семейство от с. Калитиново живее 6-годишната Людмила. Тя започва своя нов живот след години, прекарани в Дом “Надежда”.

“В началото и на Людмила и на нас ни беше много трудно. Трябваше да я научим на много неща, да и създадем навици, да я приобщим към нас. Момиченцето свикна и сега ходи в предучилищна възраст, играе с децата на улицата, увлича се по музиката , рисува, прави пакости. Чувството, когато за първи път ни нарече мама и татко е несравнимо.Аз имам три деца и шест внучета, но заедно със спъруга ми се грижим за Людмила, така както и за нашите родни. В началото хората от селото не ни разбираха- чудеха се как ще вземем “чуждо” дете, като къщата ни е пълна с наши.Сега срещаме разбиране, много от съселяните ни проявяват инетерс към  Приемната грижа.

Людмила има свои родители, но понякога кръвната връзка не е достатъчна, за да назовеш някого баща и майка. Ние ще бъдем нейното семейство, докато навърши 18 години. Аз и съпругът ми сме убедени,че на Людмила предстоят страхотни моменти и много хубаво бъдеще.Ние ще направим всичко възможно,за да и го осигурим.

На онези родители, които все още се чудят дали да приемат дете, ще кажа, че е необходимо да имаш голямо сърце, много надежда и много търпение”.

Това разказа Петрана Христова в Дарик кафето от Стара Загора.

Нейният син Господин и жена му са одобрени да бъдат приемни родители. Те ще дадат шанс за по-добър живот на друго дете.

Седемнайсет са утвърдените приемни семейства в Старозагорска област ,от тях седем са в град Стара Загора. В девет семейства са настанени десет деца.Предстоят още пет настанявания.В момента за отговорната задача приемни родители се обучават три домакинства.