Казанлък и Толияти с конкретни инициативи. Искри  хвърчат между кмет и екс шеф на парламент
Казанлък и Толияти с конкретни инициативи. Искри хвърчат между кмет и екс шеф на парламент / Община Казанлък

Като изключително ползотворно определи посещението си в побратимения руски град Толияти кметът на Казанлък Галина Стоянова. Вече са набелязани и конкретните прояви за следващата година, чрез които ще се осъществи културен и спортен обмен.

Връзките и сътрудничеството между Казанлък и Толияти имат своята 15-годишна история, припомни кметът Галина Стоянова. Делегацията от града на розите участвала в икономически форум, организиран от кмета на Толияти и област Самара. Инвеститори от Европа, САЩ и Китай се запознали с възможностите за бизнес в най-големия град на руската област. Предстои да се изгради технологичен парк, вече има и сключени договори с китайски и американски компании, които желаят да заемат площ там. Предимството за инвеститорите са данъчните облекчения и възможността да се закупи земя. Икономическата зона ще бъде разположена на близо 5 хил. хектара, предстои да се изгради и добра инфраструктура.

Въпреки добрите резултати от посещението си, кметът Галина Стоянова не скри разочарованието си от факта, че местната власт в Толияти е отправяла въпроси, свързани с личността и работата на общинския съветник Васил Самарски. Причината за този интерес се оказал скандал около театъра на Толияти „Колесо" и свързаната с него дейност на Самарски като европейски икономически съветник. Директорът Наталия Дроздова е освободена от поста, назначен е нов директор, а крайъгълен камък се оказва договорът между театъра, сключен по времето на Дроздова, с икономическия съветник Васил Самарски.Съгласно този договор той е трябвало да получи 771 000 рубли, равни на 25 000 щ.долара, за концепция на Международния фестивал на Волга. В открито писмо Васил Самарски разяснява своята роля в ситуацията и твърдо настоява да се върне старият директор на театъра Наталия Дроздова. В писмото си Самарски цитира и своя среща с новоизбрания кмет на Толияти Сергей Андреев и проведения конфиденциален разговор с него, за който всичко щял да разкаже, „ако не се прекрати истерията около моя договор". След като медиите в Русия започват да разплитат казуса, на Сергей Андреев му се налага да дава обяснения пред Градската Дума.

В късния следобе пред журналисти Васил Самарски даде специална пресконференция, по повод отправените към него и дейноста му в Толияти упреци от кмета на Казанлък.

Публикуваме становието му без съкращения.

Добре дошла на Галина Стоянова, бих искал да я приветствам с проблемното й завръщане от „гарите” в Москва. Още в началото ще си позволя да бъда искрен и да ви кажа, че нямам намерение да коментирам какви договори съм сключвал с мои партньори. В този смисъл няма на кого да се отчитам, тъй като представлявам единствено себе си и в това си качество работя като консултант в Русия. Отношенията ми там не са само свързани с Театър „Колесо”. Аз съм свободен гражданин и мога да правя бизнес навсякъде по света. В Русия не представлявам нито кмета на Казанлък, нито община Казанлък, нито  някоя партия, представлявам само себе си!

Незнаех, че трябва да се отчитам за договорите си, за  контактите и за личния си живот  на шефа на ГЕРБ в Казанлък и кмет на общината Галина Стоянова. И значи ли, че при всяко нейно пътуване в чужбина тя се интересува от личния живот на хората от Казанлък, които имат бизнес отношения в съответното географско място!?

Имам няколко въпроса към кмета на Казанлък:

1.Кой определи състава на официалната икономическа делегация  от Казанлък в Толияти през м. октомври 2012 и чии интереси тя представляваше? Защо медиите и общинските съветници тук не знаят за тази визита?

2. Кой определи официалната делегация през м. декември 2012, водена от кмета на община Казанлък в Толияти?

По сега действащия Правилник на Общинския съвет, международните връзки на общината се определят съгласно чл.131 ал.1 и ал.2 (Чл. 131 (1) Международните връзки на Общинския съвет се организират от Председателя на Общинския съвет след решение на Общинския съвет.

(2) Предложение за включване на съветници в състава на делегации на Общинския съвет в чужбина, както и за приемане на чужди делегации, се обсъжда и решава от Председателския съвет на Общинския съвет.) от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Казанлък.

А чл.19 т.3  сочи, че  Председателският съвет определя ...съставът на делегации за международни контакти.

3. Каква беше целта на делегацията и защо почти никоя медия не отрази казанлъшката визита в Толияти?

4. Защо кметът на Казанлък не представи на медииите днес официалните протоколи от срещите на официалните делегации?

5. Как преминават преговорите в Толияти за трансформаторите и от чие име се водят?

Бих искал да посъветвам госпожа кмета с повече внимание да се говори за отношенията Русия - България, вече един от министрите на ГЕРБ „напляска” тази страна.

Относно източниците, на които се позовава госпожа кметът - сайта на господин Гремин, бих искал да уточня, че срещу господин Гремин е повдигнато обвинение за побой срещу журналисти и прокуратурата се занимава с това дело вече 10  месеца. НаFacebook страницата му можем да прочетем, че е срещнал Галина Стоянова в един от големите молове на побратимения град, където са провели разговор на ниво клюки....и той от нея научил, че Васил Самарски е оставил Театър „Любомир Кабакчиев” с милиони дългове (не съм директор на Театъра от 16.09.2005 г. и го оставих в много добро финансово състояние), освен това Стоянова е поклюкарила с Гремин, че „в Казанлък има много добра концепция за международен театрален фестивал и Васил вероятно ше продаде нея на Толияти.” Аз ще помоля Галина Стоянова да ми публикува  тази концепция, защото последните 20 години не се е провеждал международен театрален фестивал в Казанлък.

И спирам до тук! Това действия на един кмет ли са? Това е твърде обидно за една община, която и да е тя!

Госпожо кмет, изборите свършиха миналата година през м. ноември!