И в Стара Загора нощ на прилепите
И в Стара Загора нощ на прилепите / scx.hu

Европейската нощ на прилепите ще бъде отбелязана с национална кампания в шест български града- Русе, Стара Загора, Бургас, Пловдив и Враца. Организатори са ДПП "Русенски Лом", Федерация "Зелени Балкани", Спелео-клуб Саламандър - Стара Загора, БДЗП - Бургас и ДПП "Врачански Балкан".

В нашия град нощта на прилепите ще бъде отбелязана на 21 септември в Парк "Пети октомври".

Всеки, който желае, ще може да пробва какво е да "летиш" с прилепни крила, да си направи снимка с реалистичен макет на най-големия и на най-малкия прилеп в света, да разбере кой прилеп тежи колкото едно желирано мече, кой е най-"дълголетният" прилеп, колко "деца" раждат прилепите и как ги отглеждат, с какво прилепите са полезни на човека и още много, много интересни факти.

Целта на инициативата е широката общественост да се запознае с живота и навиците на тези тайнствени животни и да покаже защо е важно тяхното опазване.

Европейската нощ на прилепите се отбелязва от 1990г. От 1997г. инициативата е под егидата на Споразумението за опазване на прилепите в Европа (EUROBATS). Днес, събитието се отбелязва в над 30 страни от цяла Европа. Една от тях е България, където нощта на прилепите ще се отбележи за 14-ти път.

В света има близо 1100 вида прилепи. Те съществуват от 55 милиона години, а човекът - едва от 50 000 години. Най-"старият" прилеп, чиято възраст е установена от човека е на над 41 години. Близо 25% от всички видове прилепи са застрашени от изчезване. Поне 12 вида са окончателно заличени от лицето на Земята, вследствие на човешката дейност. В цяла Европа популациите на прилепите намаляват заради унищожаване на старите гори, интензивното земеделие, с използването на много хербициди, безпокойството в пещерите.