/ БГНЕС
Софийският апелативен съд спря днес делото за двореца "Врана". То е образувано по жалби на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок срещу решение от 22 август 2018 г. С него първата инстанция - Софийският градски съд (СГС), призна "Врана" за държавна собственост, съобщи "24 часа".

Симеон II: Ако събаряхме паметници, нямаше да я има Триумфалната арка (СНИМКИ/ВИДЕО)

Делото бе спряно по искане на Столичната община и адвокатите на Сакскобургготски и Мария Луиза до произнасяне на Конституционния съд (КС) по питане на съдии от Върховния касационен съд.

Софийската областна управа дари уникални фотографии на Симеон II (СНИМКИ)

Чака се становище на КС за това какви са последиците и ефектът от друго негово решение, взето на 4 юни 1998 г., че Законът за отнемане в полза на държавата на имуществото на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници от 1947 г. противоречи на конституцията.

Кирил Сакскобургготски е сред 50-те най-желани ергени във Великобритания

Делото в КС е номер 5 от 2019 г. и е допуснато за разглеждане през май.

Случаят с "Врана" е второ дело за царските имоти, което се спира докато не излезе решението на Конституционния съд. Първото е за двореца „Царска Бистрица”.

„Отговорността пред КС е огромна. Надявам се решението да бъде мъдро, да бъде обосновано, да може да убеди всички в тезата, която КС ще възприеме. Това решение на КС ще има изключително голяма важност за цялата правна система”, заяви Валя Гигова, адвокат на Мария Луиза Хробок.

„Ще изчакаме и ще видим дали изобщо решението на КС, каквото и да е било то, ще има отношение към решенията по исковете за собственост”, каза Марияна Попова, адвокат на държавата в спора.

На първа инстанция делото „Врана” приключи в полза на държавата, но финалът на казуса е далече и засега той е непредвидим.

„До момента постановените решение признават, че държавата е собственик, тъй като имотите са придобити или по силата на закона, или по самото им възникване като държавна собственост”, посочи Марияна Попова.

„Правото трябва да бъде еднакво за царя и пъдаря. В настоящия случай го споменавам с оглед защитата на царя, защото се оказа, че всички български граждани могат да си възстановят правото на собственост, пък единствено царят не може”, каза още Гигова.

Засега единственият висящ спор  в съда е този за 16 500 дка рилски гори. Следващото заседание по делото е в края на ноември.

„В съдебното заседание ние ще направим искане за спиране, защото това е разумният подход. Делото да изчака решението на КС”, коментира Валя Гигова.

24 часа