Симеон II гостува в предаването „Неделята на NOVA” по случай годишнината от обявяването на Независимостта на България от княз Фердинанд.

111 години от обявяването на Независимостта на България (ВИДЕО)

Независимостта е нещо относително в световния контекст, България си има идентичност от векове. Така че въпросът е да се съобразява човек с действителността и най-вече да разбере, че независимост в пълния смисъл е невъзможно да има за никой, дори и за най-великите държави. Въпрос и на хармония. Това заяви пред NOVA Симеон II.

NOVA


Ексклузивно в Деня на независимостта: Симеон Сакскобургготски в „Неделята на NOVA”

Той обясни, че не е виждал дядо си Фердинанд I, който обявява Независимостта на България.

NOVA


„По стечение на обстоятелствата ние бяхме в Египет, той в Кобург. Майка ми се притесняваше да отидем до Кобург, защото беше близо до ГДР. Но кореспондирахме много официално по някой празник”, разказа той.

NOVA


Симеон II коментира и днешната политическа ситуация. Относно договора за добросъседство със Северна Македония, той заяви, че е „за” добросъсетство и „за” нормалните отношения.

Каракачанов: Няма да допусна компромиси с историята


„Не бива да се политизира и НАТО. Тук е въпрос на обща воля на дадени страни, където сме усетили, че ни е мястото”, заяви Симеон II. „Много хора възприемат, че щом сме в НАТО и НАТО до гроб. Това не е сериозно. Не става въпрос за това. Но трябва да се балансира, докъдето има интерес. Не бива да се абсолютизира и да се превръща в нещо политическо, което да е фактор за раздор с други страни. Това е съвсем погрешно”, заяви Симеон II.

Започнаха учения на НАТО в Украйна с участието на България

Относно изложбата, посветена на 9 септември, Симеон II каза: „Наясно сме какво е било в края на Световната война, какво е настъпило, какви системи е имало. Ако със Съветския съюз е било да се освободим от нацизма – те го виждат по този начин. Ние може би сме го изпатили по друг начин. Защо да се акцентира върху това? Не го намирам за ползотворно”, коментира Симеон II.

9-и септември пак раздели обществото на празнуващи и протестиращи

„Когато станах премиер, имаше някои наши съграждани, които ми предложиха, внушиха, да се събори паметника на Съветската армия, тогава им казах, че ако всяко правителство или всеки режим се отнася така към миналото, няма да има нито Триумфалната арка, нито Пирамиди, нито нищо. Ако толкова ги дразни, за не го гледат, като минават оттам”, каза Симеон II.

9 септември - народно въстание или преврат?

„Това, което е полезно за България, го чувствам като нещо естествено да го правя”, заяви Симеон II. Запитан дали има бъдеще монархията, той каза: „Имало е и монархии преди 3000 години, имало е диктатури, републики и всякакви режими. Една парламентарна монархия мисля, че е най-демократичната система, но това си е мое мнение".

Бум на милионерите в България

Относно развитието на България, той коментира: „Винаги може да е по-добре, но може и да е по-лошо. Мисля, че трябва да се съобразяваме с действителността и да не сме толкова черногледи. Да сме малко по-позитивни и с желание нещата да се оправят. А не да се оплакваме и да се чувстваме най-бедните”.
nova.bg