Премиерът Кирил Петков и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Министерският съвет на официалната си Facebook страница. 

По линия на Механизма за възстановяване и устойчивост ще се окаже помощ на страната ни да развие изследователски университети, които ще помагат за установяване на силна връзка между науката и бизнеса. Модернизацията на висшите училища ще допринесе за засилване на иновациите и на технологичното развитие на България, се посочва в публикацията. 
 

Кирил Петков Урсула фон дер Лайен Анастас Герджиков Николай Ден
БТА



Във висшето училище Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен се запознаха с проекти на иновативни български фирми, които са добри примери за стартиращи високотехнологични стартъпи. 

ЕК дава зелена светлина на Плана за възстановяване на България (ВИДЕО)

Една от компаниите е "ЕндуроСат", която е в cфepaтa нa ĸocмичecĸaтa индycтpия. Има над 100 служители и cи пapтниpa cъc ЅрасеХ, НАСА и Европейската космическа агенция. Разполага с над 300 системи в орбита. Друга компания е „Дронамикс", която е технологичен стартъп, работещ по създаването на безпилотни самолети за доставки на товари.

Българската компания е разработила собствен дрон, като крайната й цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари. Българската финансово-технологична компания „Пейхоук“ е първата стартираща фирма, оценена от инвеститори на над 1 млрд. долара. "Пейхоук" предоставя фирмени дебитни карти и платформа за управление на разходи в над 30 държави,  се посочва в информацията на Министерския съвет. 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна на посещение в България, на което изрази подкрепата на Европейската комисия за актуализирания български План за възстановяване и устойчивост.