Колко опасно може да бъде преминаването с автомобил по дълъг въжен мост над пълноводна река? В подобно приключение - по неволя, всеки ден, участват хиляди жители на Община Своге. Често хората не подозират, че само късметът ги е отвел невредими на другия бряг.

По думите на жителите на кв. "Левище" в Своге мостът е построен през 1957 г., а през 1963 г. е паднал в река Искър заради тежестта на снега. Днес мостът е в окаяно състояние. На места са излезли и пироните на гредите.

„Гредите са амортизирани, материалът е некачествен. Този мост е единственият път до вилите”, обяснява жител на квартала пред NOVA.

Гражданите споделят, че по моста минават работници с тежка техника. Те се страхуват, че ако се наложи да извикат линейка или пожарна, те няма как да достигнат до домовете им. Опасяват се, че някой ден гредите ще се счупят и някой ще пропадне с автомобила си в реката.

„На територията на Община Своге има над 60 мостови съоръжения. На този мост преди няколко дни извършихме козметичен ремонт. Ние имаме право само на текущо поддържане. Основен ремонт нямаме нито право, нито възможност. Мостът се намира над река Искър и е държавен”, обясни зам.-кметът на община Своге Илия Богданов.               

Той добави, че е отправено искане към Комисията по бедствия и аварии за финансиране на ремонтите на опасни съоръжения. От Комисията все още не са изпратили отговор.
NOVA