Мястото на НГДЕК е в историческия и културен център на София
Мястото на НГДЕК е в историческия и културен център на София / netinfo
Мястото на НГДЕК е в историческия и културен център на София
67686
Мястото на НГДЕК е в историческия и културен център на София
  • Мястото на НГДЕК е в историческия и културен център на София

Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил Философ” настоява да остане в историческия център на София. Възпитаниците от гимназията започнаха настоящата учебна година в сградата на 13-то ОУ заради ремонт на досегашната сграда в кв. „Модерно предградие” и се надяват да останат в новия си дом на ул. „Кирил и Методий” за постоянно.

Проблемът с липсата на сграда за гимназията започва още през 1993 г. Тогава 12-то СОУ, което дели един покрив с НГДЕК, подема инициатива да остане единствен стопанин на сградата на улица „Иван Асен II”. „Не получихме достатъчно подкрепа, а и нямаше вариант, който да посочим. Още когато се е взимало решение за откриване на училище е трябвало да се помисли”, сподели основателката на гимназията Гергина Тончева в дебат в предаването „Седмицата” по Дарик.

След няколко опита на различни адреси, в крайна сметка Националната гимназия се озовава на ул. „Баба” в кв. „Модерно предградие. Решението е уж временно, вече 20 години. „Сградата на ул. „Баба” беше стояла три години празна, разграбена, опустошена - без врати, прозорци, без дюшеме. Отидохме там временно - 20 години. Като видяхме, че нямаме друг избор си казахме - просторно е, въздухът е чист. Нямахме избор, а това беше утешително”, призна още Тончева.

Заради местонахождението си през последните години гимназията се превръща от училище с национално значение в квартално школо, смята настоящият директор Мариела Папазова. „Сега преобладаващо децата ни са от „Люлин”, около 40%, заедно с „Обеля” и „Надежда” стават 70%. За мен това автоматично довежда до извода, че се превръщаме в едно не национално, а квартално училище. От което не печели нито образованието, нито учениците ни. Този спад е немислим, за тях е комфортно по местоживеене да си осигурят къде да учат”, заяви тя.

„За всеки, който познава същността на училището, равнището му, и това, което предстои тепърва да създаде и да даде на българската образователна система, местонахождението е определящо. То трябва да е в цялостната културна атмосфера на столичния град - университет, театри, музеи, галерии - всички културни национални институции”, категорична е Гергина Тончева.

Позицията поддържа и настоятелството на гимназията. „Настоятелството повече от две години прави опити да промени локацията и местонахождението на гимназията. Това училище е важно не само за столицата, то е важно за цялата ни държава, за цялата духовност на нацията. То е стратегически важно и значимо училище”, коментира пред Дарик председателят Ирина Абаджиева-Репуц.

„Мястото на гимназията е в центъра. Ние сме свързани главно с културните институции в държавата. Къде може да бъде мястото на училище, свързано толкова тясно с музеите, с висшето образование, с академизма, ако не в центъра на София”, категоричен е и Тодор Джонев, председател на Училищния съвет.

„Учителите искат да останат в центъра. Голяма част от колегите изразиха позиция, че при евентуално връщане на гимназията в кв. „Модерно предградие”, ще напуснат училището”, допълни Мариела Папазова.

„Сградата на улица „Кирил и Методий” има дадености, реално видими. Трябва малко време и пари. Ще ги намерим. Нашата страна има отношение към образованието, ще се намерят пари. И сградата на ул. „Баба” ще бъде усвоена”, не крие оптимизма си Гергина Тончева.

Вчера от гимназията изпратиха официално писмо до председателя на парламентарната комисия по култура Стефан Данаилов, председателя на образователната комисия към НС Ваня Добрева, министъра на културата Петър Стоянович и столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което изразяват желание сградата на ул. „Кирил и Методий” да бъде предоставена за нуждите на НГДЕК.

Целия дебат по темата може да слушате на Radio.DarikNews.bg