Акция "Млади кръводарители" организира в София ученичката Божана-Габриела Василева. Младежи, навършили 18 години, дариха кръв в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА).

Могат да го направят и утре от 9:00 до 12:00 часа във ВМА.

Искам да насърча повече млади хора да даряват кръв, каза Василева. Тя е ученичка в 11 клас от 17 СУ „Дамян Груев” в София.

„В началото това беше просто идея, която споделих в училище и получих положителен отзвук“, разказа тя. След това получава подкрепа от своя ментор в менторската програма ABLE Mentor Сара Бусари - студент по медицина в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на Асоциацията на студентите – медици в България (АСМБ). Момичето се свързва със старшата медицинска сестра на ВМА Татяна Борисова, която откликва на идеята. „От ВМА прегърнаха идеята и бяха изключително впечатлени, че Габи се е насочила към нещо толкова сложно, което желае да осъществява и развива“, разказа още Бусари.

Кампанията е насочена към ученици и младежи, навършили пълнолетие, защото те са здрави и физически активни, което ги прави подходящи за даряване на кръв.

„Целта е да насърчим младите да даряват и да приемат това като животоспасяваща кауза. Искаме да обърнем внимание на необходимостта от редовно даряване на кръв“, обясни Сара Бусари.

Какво е усещането да даряваш кръв

„Мислих, че даряването на кръв може да помогне само на един човек, но всъщност ти можеш да помогнеш на до трима души. Това определено ме мотивира - да помогна на някого за толкова кратко време“, разказа 21-годишната студентка Гергана, която дарява кръв за първи път. Първоначално се е притеснявала, но медиците във ВМА са били мили, обяснили й всичко и това я е успокоило. Дори е готова да дари кръв отново. 

„Усещането да помагаш е уникално“, каза 21-годишната Йоана, която дарява за четвърти път. Кръводаряването е много лесен начин да помогнеш и не коства нищо, обясни тя и призова младите хора да се включат в инициативата. „Няма нищо страшно. Всички от екипа са много мили, обръщат ти внимание и се стараят да се чувстваш добре. Всичко става много бързо“, каза още Йоана. 

Първият мобилен пункт за кръводаряване в България вече е факт (ВИДЕО)

Началникът на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА проф. д-р Румен Попов благодари на младежите за подкрепата към инициативата на болницата „Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!“. 

Кой може да дарява кръв

Кръводарител може да стане всеки човек на възраст между 18 – 65 години, който тежи повече от 50 кг. и не е приемал медикаменти поне 48 часа, се посочва на страницата на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). 

Кръводаряването отнема около 30 минути. В началото дарителят отговаря на въпросник за здравословното си състояние. Следва преглед от лекар. Взимат се 2-3 капки кръв от пръста, която се изследва за нивото на хемоглобин и кръвната група. Ако лекарят разреши, доброволецът дарява 450 мл. кръв за около 5-7 минути. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път, уверяват от Центъра.

След кръводаряване дарителят получава бележка за два дни отпуск, подкрепителна закуска, подарък, а при изрично изразено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Мъжете могат да даряват кръв пет пъти в рамките на една календарна година, а жените –четири пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца, уточняват от Центъра. 
Мартина Христова/БТА